Acneea este o afecţiune dermatologică des întâlnită care, de cele mai multe ori, lasă în urmă cicatrici inestetice. 80% din indivizii aflaţi la vârsta adolescenţei şi 5% din adulţi sunt marcaţi de acnee. Dintre aceştia, 95% dezvoltă cicatrici.
Tehnologiile inovative reunite de Clinica Medispa tratează cu succes acneea şi urmele sale inestetice, de aceea vă recomandăm să apelaţi la specialiştii noştri cu promptitudine. O întârziere a tratamentului corespunzător creşte riscul unor cicatrici semnificative.

Cum se formează cicatricile postacneice?

Îniţial, în glanda sebacee se acumulează sebum care, din cauza obstruării orificiului foliculului pilos printr-o cheratinizare anormală, nu poate fi eliminat la suprafaţa pielii şi duce la formarea unui chist. Acesta se măreşte, poate sa fie colonizat cu bacterii şi, la un moment, dat “se rupe” adânc în derm, fiind rapid atacat de celulele albe, responsabile de apărarea antiinflamatorie.

Un proces inflamator important poate avea două rezultate:

  • cel mai frecvent, o pierdere de ţesut datorată distrugerii colagenului, urmată de “prăbuşirea” pielii suprajacente din cauză lipsei de suport

  • mai puţin frecvent, formarea de ţesut în exces prin stimularea fibroblastelor, din care rezultă aşa numitele cicatrici cheloide.

După vindecarea unei leziuni acneiforme, aceasta poate lăsa o pată roşie sau hiperpigmentată, catalogată de specialişi mai degrabă ca o modificare postinflamatorie decât o cicatrice. După ce pielea trece prin procesul de regenerare şi remodelare (6-12 luni), aceasta se poate vindeca în totalitate. Orice modificare de culoare sau defect cutanat care este prezent la 1 an după episod, este considerat un defect sau cicatrice permanentă.

Modificările postinflamatorii pot fi prevenite prin tratamentul adecvat al diferitelor forme de acnee şi tratate prin:

  • Fotoprotecţie

  • Folosirea retinoizilor (RetinA)- aceştia grăbesc procesul de remodelare a pielii

  • Administrarea AHA (alfa hidroxiacizii) şi BHA (beta hidroxiacizii) în concentraţia potrivită, de asemenea, ajută procesul de remodelare a pielii

  • Nu este indicată îndepărtarea crustelor

Tratamentul cicatricilor postacnee

Există câteva creme şi medicamente care pot ameliora cicatricile uşoare, dar majoritatea cicatricilor postacnee pot fi rezolvate printr-un tratament combinat.

Peeling-ul chimic reprezintă aplicarea în straturi successive a unor combinaţii de acizi, special utilizate pentru această afecţiune de către medicul dermatolog pentru a obţine o exfoliere controlată a straturilor epidermice.  După procedură, pielea va fi roşie, va începe să se exfolieze şi va apărea o piele nouă, în 1-14 zile. Toate peeling-urile necesită o îngrijire specifică postprocedură, iar fotoprotecţia este obligatorie.

Laserul fracţional cu CO2, recomandat pentru cicatrici mai pronunţate. Cu o precizie foarte mare, acest laser produce microexcizii ale ţesuturilor cicatriceale, generând formarea de colagen şi elastină, de ţesut nou. E important de ştiut faptul că acest laser pătrunde până la nivelul dermului şi nu afectează ţesutul sănătos din jur.

Este o procedură nechirurgicală, cu un timp de recuperare de 4-6 zile şi cu un disconfort minim datorită aplicării unei creme anestezice.

După tratament, ţesuturile tratate vor fi acoperite cu o cremă specială, care va împiedica formarea crustelor. Este interzisă expunerea la soare şi se recomandă utilizarea unei creme cu factor de protecţie 50+.

Fillerii dermici, în special acidul hialuronic, se injectează în zona afectată de cicatrici. Straturile superficiale ale pielii se ridică, efectul este imediat şi rezultatele spectaculoase. Însă efectul nu este permanent, fiind necesară reinjectarea la interval de câteva luni.

Avantajul tuturor terapiilor descrise mai sus este îmbunătăţirea aspectului general al tenului şi, totodată, atenuarea ridurilor şi a altor imperfecţiuni superficiale.

Tratamentul cicatricilor elevate (hipertrofice şi cheloide)

Cicatricile cheloide sunt cicatrici care depăşesc leziunea iniţială, devin extrem de groase, ferme şi pot ajunge la dimensiuni foarte mari. Pot apărea oriunde pe piele, dar mai frecvent apar pe lobul urechii, piept, sau toracele superior.

Cicatricile hipertrofice sunt cicatrici elevate, dar care nu depăşesc marginile leziunii iniţiale. În timp, multe cicatrici hipetrofice devin mai puţin vizibile.

Tratamentul acestor cicatrici trebuie să ţină seama de mai multe aspecte: localizare, dimensiuni, vechime, etc., în funcţie de care medicul dermatolog va întocmi un plan de tratament.

Punch excizii. Această metodă se foloseşte pentru cicatricile adânci, numite şi “icepick”.  Acestea sunt excizate cu ajutorul unui bisturiu circular cu diametrul între 0,75 si 1,5 mm. Marginile leziunii sunt suturate, iar cicatricile dispar complet după vindecare sau sunt supuse tratamentului laser până la dispariţia completă.

Incizii subcutanate (subcizii). Sub anestezie locală se inserază un ac sub piele, paralel cu suprafaţa acesteia. Prin mişcări asemănătoare unui piston acul este avansat şi retras tăind benzile fibroase rezultate în urma cicatrizării defectuoase fiind îndepartate.

Injectări intralezionale. Acest tratament contribuie la reducerea cicatriciilor elevate cheloide. Acestea se identifică printr-un ţesut întărit, care depăşeşte suprafaţa ocupată de erupţia iniţială. În aceste cicatrici se pot injecta corticosteroizi la interval de 2-3 săptămâni. Rolul acestor substanţe este de a înmuia ţesutul proeminent, însă dacă după a patra injectare nu se observă niciun rezultat, se optează pentru tratamentul chirurgical. Pentru astfel de cicatrici poate fi nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale, uneori urmate de injectări cu corticosteroizi  şi terapie cu laser fracţionat. De asemenea, crioterapia îngheaţă ţesutul cicatricial şi poate fi asociată cu injectarea intralezională de corticosteroizi.

Alte tratamente

Creme şi geluri. Dintre acestea, produsele pe bază de silicon pot reduce mâncărimea şi discomfortul ambelor tipuri de cicatrici. Alte posibile tratamente topice: retinoizi, corticosteroizi potenţi. Pentru a fi eficient, tratamentul nu trebuie întrerupt. Rezultatele folosirii lor sunt modeste, de obicei reduc discomfortul, durerea şi puţin din mărimea cicatricii.

Tratamente în faza de studiu:

a) Fluorouracil injectat intralezional cu sau fara corticosteroizi;

b) Imiquimod 5% aplicat după excizia chirurgicală a cheloidului;

c) Radioterapia, mai eficientă pentru cheloizii apăruţi cu mai puţin de 5 luni în urmă.

Nu există un remediu universal împotriva cicatricilor postacneice deoarece fiecare tip de acnee prezintă particularităţi în funcţie de tipul de piele şi modul în care aceasta se vindecă. Fiecare persoană care se confruntă cu această problemă va găsi răspunsul în cabinetul medicului dermatolog, în urma unei investigaţii amănunţite a afecţiunii.

Cicatricile postacnee pot produce o suferinţă marcantă: pierderea încrederii în sine, depresie şi izolare socială. De aceea, subliniem importanţa unui tratament precoce şi eficient pentru a preveni desfigurarea produsă de cicatricile postacnee.

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA