Pe tot parcursul anului, dar în special vara, pielea noastra este expusă activității razelor solare. Aceasta poate genera pete maronii, apariţia nevilor sau modificarea celor preexistenţi.

Pentru a preîntâmpina probleme mai grave, o dată pe an este necesară o examinare dermatoscopică. Prin această metodă se poate aprecia caracterul benign, malign sau de suspiciune al unei formaţiuni tumorale cutanate. Marele atu al acestei metode este reprezentat de caracterul său noninvaziv.

Ce presupune dermatoscopia

Dermatoscopia permite examinarea pielii în profunzime, detectându-se astfel modificări cutanate greu de depistat la un examen clinic uzual. Această metodă neinvazivă, nedureroasă, permite diferenţierea între leziunile benigne şi maligne şi identificarea precoce a unui melanom.

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer cutanat, are o incidenţă în continuă creştere. El poate să apară pe o aluniţă pre-existentă sau ca o leziune nouă. Totuşi, dacă este depistat în faza iniţială, poate fi tratat cu succes.

În cazul pacienţilor cu multiple aluniţe, se poate realiza harta dermoscopică digitală ce oferă posibilitatea stocării informaţilor macroscopice şi dermoscopice. Acest lucru permite pacientului monitorizarea precisă prin examinări periodice şi comparative a aluniţelor cu risc de transformare. Programul ne pune la dispoziţie nu numai sistemul de studiere a detaliilor aluniţelor ci şi posibilitatea calculării unui scor de risc şi posibilitatea stocării acestor date pentru comparaţii necesare la consultaţiile ulterioare.

Persoane cu risc mai crescut de melanom 

  • Cele cu piele, păr şi ochi deschişi la culoare şi care, de obicei, au numeroşi pistrui

  • Persoanele care se ard uşor dacă se expun la soare şi cele cu numeroşi nevi (aluniţe)

  • Persoanele ale căror rude au sau au avut cancer de piele

  • De asemenea, expunerea frecventă la ultraviolete (naturale sau de solar) sau cele care au suferit arsuri solare, creşte riscul de melanom.

Persoanele cărora medicul dermatolog le-a spus că reprezintă risc de melanom ar trebui să apeleze la acest test o dată sau de două ori pe an.

Dermatoscopia este obligatorie la observarea oricăror formaţiuni cutanate suspecte, precum: apariţie şi creştere rapidă a unei aluniţe cu aspect distinct, cu margini neregulate şi culoare neomogenă, modificare a unor nevi vechi sau sângerare.

Clinica Medispa oferă atât posibilitatea investigării tumorilor cutanate, prin dermatoscopie si videorematoscopie, cât şi excizarea acestora, clasic sau cu laser.

 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA