Drenaj linfatic

Despre drenajul limfatic 

Stim atatea lucruri despre inima, artere, vene, capilare, dar aproape nimic despre sistemul limfatic. De-abia cand nu mai functioneaza constientizam importanta lui! E timpul sa afli mai multe despre drenajul limfatic. Ce este drenajul limfatic? Sistemul limfatic are o mare importanta in buna functionare a organismului nostru. Daca el nu si-ar face constiincios datoria am cadea mult mai usor prada infectiilor de tot felul. Foarte multe vietati au un sistem circulator, insa foarte putine (doar cele mai evoluate) au si un sistem limfatic. Pentru a asigura o buna irigare a tuturor organelor si tesuturilor, inima pompeaza sange sub o presiune destul de crescuta, fapt ce favorizeaza iesirea "apei" din vasele de sange.

Nu este o simpla apa, compozitia lichidului dintre celule (numit lichid interstitial) este complexa, dar aceasta este o cu totul alta discutie. Lichidul interstitial nu mai poate intra inapoi in vasele de sange si daca nu s-ar fi gasit o cale de a fi drenat, atunci ne-am umfla putin cate putin, iar inima nu prea ar mai avea ce sa pompeze. Cum dreneaza limfa? Spre deosebire de aparatul circulator ce beneficiaza de o dubla pompa (ventriculul stang si drept) sistemul limfatic nu numai ca nu are o pompa dar isi are si originea in capilare care se termina in deget de manusa. Am vazut mai devreme cum apare limfa la nivelul capilarelor, insa se ridica intrebarea cum avanseaza ea? Vasele limfatice au foarte multe valve unidirectionale pe interiorul lor, astfel cand limfa trece de o valva ea nu mai poate da inapoi. Exista o valva pentru fiecare loc de varsare a celor doua ducte limfatice mari (descrise mai sus) pentru a impiedica sangele sa patrunda in sistemul limfatic. Vasele limfatice au peretii atat de subtiri incat pot profita de miscarile tesuturilor din jur: limfa de la nivelul gleznei urca spre cisterna cili, vasul limfatic fiind practic muls de contractiile muschilor gambei si mai apoi ai coapsei. De aceea medicii recomanda miscarea ca mijloc de prevenire a edemelor membrelor inferioare. Acesta este de fapt si mecanismul care explica eficienta masajelor in cresterea drenajului limfatic. Sedintele de drenaj limfatic sunt extrem de importante in procesul de slabire Drenajul se efectueaza prin presiuni usoare care actioneaza asupra lanturilor de ganglioni limfatici. Este indicat pentru reducerea depunerilor de grasime si a celulitei, detoxifierea organismului, reducerea edemelor si stimularea sistemului imunitar. Drenajul este asadar o banala sedinta de masaj, dar care ajuta si confera o stare de bine, asa ca profita! Cateva minute de exercitii dimineata si seara pot face minuni. Sedentarismul se vede! Fara exercitiu fizic muschii se atrofiaza, caloriile nu se consuma si se depun sub forma de aripioare, sistemul limfatic nu dreneaza suficient si tesutul subcutan, deja impanat cu celule grase, retine apa. Asa se explica celulita nesuferita care se formeaza la suprafata pielii coapselor, feselor, soldurilor sau burtii.

Prin drenaj se realizează presoterapie pentru stimularea sistemului limfatic şi îmbunătăţirea circulaţiei de întoarcere venoasă.

Este un tratament complet, deoarece ajuta la deblocarea ganglionilor limfatici obturati,  normalizand circulatia venoasa si cea limfatica.. 

Limfa este un lichid transparent, care circula prin vase si ganglioni limfatici,  hranind celulele si tesuturile. Sistemul limfatic este la fel de important ca si sistemul circulator. Vasele limfatice sint constituite intr-o plasa care acopera fiecare particica a corpului nostru. Acestea transporta substantele nutritive si colecteaza celulele moarte, rezidurile, bacteriile, virusii, substantele anorganice, apa si grasimile. Toate vasele ajung la ganglionii limfatici (aglomerari celulare de forma rotunjita) care pot fi mici (cat un virf de ac) sau mari (cat o maslina). 
In corpul nostru exista intre 400 - 700 de ganglioni, care filtreaza si purifica limfa, acestia fiind localizati preponderent in abdomen si la nivelul gitului. De exemplu, atunci cand ni se inflameaza amigdalele, ganglionii de la nivelul gatului isi maresc si ei volumul pentru a lupta impotriva bacteriilor. Stresul prelungit, sedentarismul, pozitia incorecta sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, interventiile chirurgicale (mastectomia - extirparea sanului), tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sint numai cativa dintre factorii care tulbura buna circulatie a limfei in corpul nostru. Aceasta situatie poate fi remediata cu ajutorul drenajului limfatic.

In zilele noastre, drenajul limfatic este o metoda impusa nu numai in campul estetic dar si in tratamentul unor afectiuni: reumatismale, circulatorii, traumatisme, ulcer varicos, rani dupa interventii chirurgicale, arsuri, sinuzite, amigdalita.