Hirsutism, par nedorit

Hirsutismul - doar o problema estetica?

Pilozitatea este, in prezent, o problema cosmetica deranjanta, cu un impact social semnificativ, atat pentru barbati, cat mai ales pentru femei. Excesul de par creaza un stres psihologic semnificativ si are un impact major asupra calitatii vietii persoanei respective, obiectivul global fiind acela de a asigura o indepartare sigura si eficienta a firelor de par pentru toate zonele si pentru toate tipurile de pacienti.
Este important de stiut faptul ca, in mod natural si normal, tegumentul uman ajuns la maturitate este acoperit de par, indiferent de sex, exceptand zona semimucoaselor, palmelor si plantelor. Insa exista diferente semnificative de structura si culoare intre tipurile de fire de par, cele care acopera corpul in marea sa majoritate fiind scurte, subtiri si foarte fine, un “pufulet” ce protejeaza pielea si ii potenteaza simturile. Insa la nivelul sclapului, zonei inghinale, axilare, membre inferioare, uneori pe brate, piept, spate (in cazul sexului masculin) firele de par sunt mature, groase, intens pigmentate. Uneori, acestea pot fi mai vizibile la nivelul buzei superioare, areolei mamare, mai ales in cazul femeilor brunete, capatand un aspect deosebit de inestetic. 

Din punct de vedere medical, hirsutismul este definit ca si cresterea firelor de par terminal la o persoana de sex feminin, in locurile considerate, in general, ca si caractere sexuale secundare masculine. Acesta se refera la o dispunere a pilozitatii la nivelul buzei superioare, barbiei, liniei albe mediane, regiunii periareolare, presternale, sacrate, regiunii antebratelor, gambelor si coapselor. Regiunea fesiera, a bratelor, a umerilor si regiunea falangelor sunt mai rar afectate.

Severitatea hirsutismului depinde de disponibilitatea crescută a androgenilor (testosteron, DHEA), din supraproductia ovariana sau suprarenala a acestor hormoni, sau secundar consumului exogen al unor medicamente.
Exista o forma de hirsutism idiopatic sau constitutional, definit prin pilozitatea in exces prezenta la femei cu cicluri menstruale regulate, ovulatorii si care nu prezinta exces de hormoni androgeni. Fenomenul este prezent mai ales la anumite grupuri etnice, in particular la femeile din zona mediteraneana.
Cresterea in exces a firelor de par nu trebuie privita doar ca o problema de ordin estetic, fiind necesar o evaluare endocrinologca in vederea depistarii unui dezechilibru hormonal subiacent.

Epilarea de lunga durata – solutia secolului XXI

Insa, ce este considerata astazi o pilozitate normala si ce este considerat hirsutism, depinde de anumiti factori, cum ar fi rasa si cultura. In societatea noastra, pilozitatea excesiva este considerata anormala si acest fapt poate crea numeroase complexe si disconfort. Peste 25% din femeile de varsta medie prezinta pilozitate nedorita si multe din ele nu stiu ca exista numeroase variante de tratament la indemana.
Utilizarea luminii laser ca instrument pentru indepartarea parului nedorit a fost introdusa pentru prima oară pe piaţă în 1995 in SUA, când ThermoLase Corporation (San Diego, CA) a primit avizul  FDA pentru utilizarea dispozitivului bazat pe laser Nd : YAG la eliminarea de lunga durata a pilozitatii.
In prezent, sunt disponibile multe metode de indepartare temporara a parului nedorit, cum ar fi rasul, epilarea cu ceara, sau depilatoarele chimice. Cele mai multe dintre aceste metodele sunt plictisitoare,  invazive sau consumatoare de timp, cum ar fi electroliza sau termoliza, avand nevoie de o perioada lunga de timp pentru a produce efectul dorit. Alte metode pot interfera cu profilul hormonal sau dorinta unei sarcini, cum ar fi administrarea antiandrogenilor. 

A aparut astfel nevoia unei metode de indepartare a pilozitatii nedorite care sa se dovedeasca a fi neinvaziva, de lunga durata, nevoie care a condus la dezvoltarea diferitelor dispozitive laser. 
Epilarea de lunga durata care utilizeaza sursele de „lumina inteligenta” sunt reprezentate de laser sau de lumina intens pulsata (IPL). Dispozitivele de IPL folosesc o sursa de lumina non-coerenta cu spectru larg, cuprinsa intre 570 si 1200 nm, in vreme ce dispozitivele laser utilizeaza o singura lungime de unda, specifica pigmentului firului de par. Acestea din urma elibereaza cantitati mai mari de energie decat dispozitivele IPL, devenind la ora actuala cele mai eficiente arme impotriva pilozitatii nedorite.
Epilarea cu laser, in general, functioneaza conform principiului fototermolizei selective (Anderson şi Parrish  - 1981), bazandu-se pe absorbtia selectiva a energiei de catre componentele foliculului pilos. Cromoforul tinta este reprezentat de melanina continuta de folicul, care are un spectru larg de absorbtie. Din cauza acestui proces de absorbtie selectiva a fotonilor de lumina laser, doar firele de par de culoare neagra, aflate in stadiul anagen de crestere activa, pot fi indepartate eficient. Mai multe lasere, cu lungimi de unda diferite, au fost in masura sa abordeze aceasta capacitate de absorbtie a radiatiei luminoase (Ruby, dioda, Nd:YAG, Alexandrite). Aceste lungimi de unda sunt capabile să penetreze adanc tegumentul, tintind selectiv melanina foliculara, astfel ca, in prezent, epilarea de lunga durata cu ajutorul laserului reprezinta cea mai eficienta si sigura metoda de gestionare a parului nedorit.

Epilarea cu ajutorul laserului a devenit astazi extrem de populara, din cauza rapiditatii şi eficacităţii sale, desi rezultatele depind in mare masura de calificarea şi experienta operatorului, precum si de alegerea si disponibilitatea tehnologiei laser utilizate.
Eficacitatea indepartarii pilozitatii cu ajutorul laserelor este, in prezent, general acceptata de comunitatea medicala (aprobata de către Food and Drug Administration (FDA) in Statele Unite), indepartarea parului fiind practicata astazi pe scara larga peste tot in lume.