Implanturi mamare

Despre implanturile mamare

Un implant mamar este format dintr-un invelis din silicon cu o suprafata rugoasa, texturata care este umplut cu gel siliconic sau cu o solutie salina.

Gelul siliconic din implanturile moderne este coeziv, si nu se imprastie in situatia distrugerii invelisului. Implanturile umplute cu ser fiziologic prezinta riscul pierderii serului, situatie in care sanul devine valurit, prin dezinflatarea implantului. Implanturile cu gel siliconic, sunt mai larg utilizate.

Forma implanturilor poate fi rotunda sau anatomica (in forma de picatura) cu proiectie mica, medie sau moderata.
Alegerea dimensiunilor si volumului implantului este rezultatul unor masuratori preoperatorii pentru armonizarea sanilor cu dimensiunile toracelui si corpului.

Planificarea operatiei - Pregatirea 

In timpul primei consultatii va fi evaluata stare generala de sanatate si vi se va explica tehnica chirurgicala care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra, in functie de conditia sanilor si elasticitatea pielii. Veti primi toate instructiunile necesare pregatirii pentru operatie.

Este important sa discutati sincer cu chirurgul asteptarile dumneavoastra.

Pacienta este internata de obicei dimineata, in ziua operatiei. Nu aveti voie sa mancati sau sa beti nimic in ziua operatiei (nici macar un pahar cu apa). Nu uitati sa spuneti chirurgului daca fumati sau daca urmati un tratament medicamentos, anticonceptonale, vitamine etc. Daca sunteti fumatoare, este indicat sa opriti fumatul cu cel putin 2-3 saptamani, inainte si dupa operatie. Fumatul inhiba fluxul sangvin prin piele si creste riscul aparitiei complicatiilor. Evitati expunerea prelungita la soare inainte de operatie, si nu urmati vreo dieta stricta deoarece acestea incetinesc vindecarea.

Daca sunteti racita sau suferiti de orice fel de infectie (dentara, urinara, faringiana, herpes etc), operatia va fi amanata.

In cazul in care nu respectati strict indicatiile primite, si nu anuntati medicul asupra aspectelor prezentate mai sus, va expuneti unor riscuri deosebite din punct de vedere anestezico-chirurgical, care va pot pune in pericol chiar viata.

Este bine sa aranjati inainte de operatie sa vina cineva apropiat sa va conduca acasa, la externarea din clinica, si sa va ajute si cateva zile dupa aceea la treburile zilnice.

Anestezia si operatia

Interventia chirurgicala se efectueaza in anestezie generala, astfel ca veti fi adormita pe tot parcursul operatiei.

Pozitionarea implanturilor si calea de abordare depinde in primul rand de particularitatile sanilor si trunchiului dumneavoastra. Preoperator sunt necesare masuratori pentru gasirea implantului cu dimensiunile si volumul potrivit.

Incizia poate fi facuta in pliul submamar, in jurul areolei sau axilar. Cicatricile rezultate in urma interventiei sunt, in general, foarte putin vizibile, acest lucru depinzind in cea mai mare masura de tipul individual de vindecare. Peste incizii se va aplica un plasture special pentru a fi mai stabile, care va cadea singur dupa cateva zile.

Lucrand in profunzimea inciziei, medicul va ridica tesutul mamar si pielea pentru a crea un „buzunar” chiar sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral. Implanturile vor fi centrate sub mameloane.

Pentru a preveni acumularea de sange si lichide vor fi folosite tuburi de drenaj care vor fi pastrate 24 ore dupa operatie.

Operatia dureaza aproximativ 1,5 – 2 ore. Va trebui sa ramaneti in clinica noastra 1 noapte.

Riscuri si complicatii posibile

In cazul mamoplastiei de augmentare, la fel ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista posibilitatea aparitiei unor complicatii.

Complicatiile amintite mai jos sunt rare, dar ele sunt posibile, si de aceea trebuie sa discutati despre fiecare dintre acestea cu medicul, pentru a intelege riscurile si consecintele mamoplastiei de augumentare.

Exista riscul formarii unui hematom, ca urmare a unei sangerari excesive, si poate fi nevoie de o alta interventie pentru a o controla si a indeparta sangele acumulat.

Uneori poate aparea o infectie in jurul implantului. Aceasta poate aparea oricand, dar in cele mai multe cazuri a fost observata la o saptamana dupa operatie.In unele cazuri este necesara indepartarea implantului pentru cateva luni pana cand infectia se vindeca si apoi poate fi inserat un nou implant.

Unele femei afirma ca au observat o sensibilitate crescuta a mameloanelor, sau dimpotriva, pierderi de sensibilitate si amorteala. Puteti observa de asemenea unele zone lipsite de sensibilitate in apropierea zonelor incizate. Aceste simptome dispar odata cu trecerea timpului, dar in unele cazuri pot fi permanente.

Nu exista dovezi care sa demonstreze ca implanturile ar afecta in vreun fel fertilitatea, graviditatea sau abilitatea dumneavoastra de alaptare. Daca ati alaptat un copil in anul in care ati facut implanturile mamare, sunt posibile scurgeri de lapte la cateva zile dupa operatie.

Foarte rar, implanturile se pot sparge sau pot prezenta scurgeri. Exista implanturi moderne, umplute cu un gel siliconic coeziv care nu prezinta riscul imprastierii gelului.

Cicatricile vor fi roz si vizibile pentru cel putin 6 saptamani. Dupa cateva luni, acestea se vor atenua, devenind foarte putin vizibile, dar nu vor disparea complet. Aparitia cicatricilor hipertrofice sau cheloide este posibila, dar rara, si depinde in primul rand de tipul individual de vindecare.

Complicatia specifica acestei interventii este, contractia capsulara, care poate sa apara daca tesutul ce inconjoara implantul se organizeaza ca o reactie intensa la corpul strain, sanul devenind dur, sferic si chiar dureros. Contractia capsulara poate fi tratata in mai multe feluri, uneori fiind necesara indepartarea tesutului din jurul implantului (capsulei) sau chiar indepartarea si inlocuirea implantului.