LASER Nd:Yag

Ce este LASERUL Nd:Yag 

Aceast laser este utilizat pentru tratamentul leziunilor vasculare, pigmentare precum şi pentru epilare definitivă. Tratamentul este indicat pentru leziuni vasculare ale feţei, corpului si membrelor cu diametrul sub 2 mm – deci nu a venelor dilatate varicos. Laserul produce coagularea sangelui si iritatia peretelui vaselor sanguine mici prin caldura intensa degajata care determina colabarea acestora . Sunt necesare 1 sau mai multe tratamente în funcţie de calibrul vaselor şi profunzimea lor fata de nivelul tegumentului. Laserul nu initiaza leziuni canceroase.

Pre-Procedura

Este recomandat să nu existe expunere la radiatii U.V. cu 4 săptămâni înaintea tratamentului. Tratamentul poate fi efectuat si pe pielea bronzata sau inchisa la culoare spre deosebire de procedura IPL

Procedura

Se protejează ochii cu ochelari speciali. Pacientul simte senzaţia de rece, pentru ca inainte se produce racirea suprafetei pielii pentru a o proteja, urmata de o înţepătură la descarcarea flash-ului luminus, care dispare apoi rapid dupa aplicarea piesei de racire. Se poatew aplica si crema anestezica Emla cu cca. 30 min. înainte de tratament.

Post-Procedura

Imediat după tratament poate apare o roşeaţă şi/sau edem minim care poate dura de la câteva ore la 2-3 zile. Vasele mici dispar imediat, cele mai mari (sub 2mm) devin albăstrui sau maronii, culoare care poate sa persiste pina la 1-2 luni. 
Pentru diminuarea edemului se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de aparitie al unor tulburari de pigmentare ale pielii după acest tratament este minim. Pentru siguranţa, se pot folosi creme cu factori de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii U.V.
Procedura se poate repeta la 1-2 luni pentru vasele care nu au disparut de la primul tratament.
Laserul Nd:Yag  reprezintă o tehnologie laser utilizată pentru tratamentul eficient al leziunilor vasculare, pentru indepartarea parului nedorit si pentru fotointinerire.Lungimea de unda de 1064 nm este cea mai bine adaptata pentru tratamentul leziunilor vasculare, datorita absorbtiei crescute de catre hemoglobina a acestei lungimi de unda.
Leziunile vasculare benigne apar prin proliferarea structurilor arteriale, venoase sau capilare la nivelul tegumentului sau tesutului celular subcutanat; leziunile pot ocupa unul sau mai multe straturi ale pielii si pot masura de la 0,2 mm la cativa mm in profunzime. Cele mai frecvente sunt reprezentate de cuperoză, rozacee, hemagioame.

□  Am înţeles că următoarele reprezintă contraindicaţii absolute ale tratamentului cu laser Nd:YAG si nu ma aflu in nici una din aceste situatii:

- sarcina
- medicamente fotosensibilizante (ex. retinoizi (Sotret, Roaccutane), Tetraciclină, Doxiciclină, antimalarice) 
- medicamente anticoagulante (ex. Heparină)  
- boli fotosensibile (ex. lupus eritematos)    
- expunerea recentă (în interval de 1 lună) la  ultraviolete (soare, solar)  
- epilepsie
- leziuni traumatice la nivelul pielii care urmeaza sa fie tratata

□  Am înţeles că următoarele reprezintă contraindicaţii relative ale tratamentului cu laser Nd:YAG si nu ma aflu in nici una din aceste situatii:

- utilizarea recentă a derivaţilor de acid retinoic topic (ex. Retin-A, Isotrexin) sau alfahidroxiacizi
- infecţie recentă cu virusul herpes simplex la nivelul zonei tratate
- antecedente de cicatrizare  defectuoasă    
- afecţiuni dermatologice la nivelul pielii care urmează a fi tratată, tatuaje 
-  semne (nevi) ale pielii care  urmează să fie tratată

□ Am înţeles că pentru obţinerea efectului dorit sunt necesare mai multe sedinţe, efectuate la interval cuprins intre2-4 săptămâni. Ţinând cont de variabilitatea individuală, nu se poate aprecia cu exactitate timpul necesar până la obţinerea efectului dorit, rezultatele tranzitorii nereprezentând o garanţie a efectului definitiv al tratamentului prin laser Nd:YAG

Pre-procedură:
□ Am înţeles că pentru a evita efectele secundare, este necesară evitarea expunerii la ultraviolete (soare, solar) şi utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară de 50+. Declar că nu m-am expus la soare sau solar în ultimele 4 săptămâni.
□ Nu ştiu să fiu suferind de nici una dintre afecţiunile care contraindică procedura de tratament prin laser Nd:YAG şi nu sunt sub tratament cu medicamentele care contraindică acest tratament. Terapiile medicamentoase incompatibile cu terapia laser (medicamente fotosensibilizante - retinoizi, antibiotice din clasa tetraciclinelor, antimalarice; anticoagulante) trebuie întrerupte conform specificaţiilor fiecărui medicament în parte, astfel încât efectul  acestuia să expire până la iniţierea terapiei laser; această întrerupere nu trebuie să influenţeze evoluţia afecţiunilor asociate, fiind necesar acordul medicului care a recomandat această terapie.

Procedură:
□ Am luat la cunoştinţă şi am inţeles modul de aplicare al procedurii de tratament prin laser Nd:YAG.

Post-procedură:
□ Am înţeles că după terapia laser este interzisă utilizarea produselor cosmetice iritante, care conţin parfum, precum şi expunerea directă  la soare a zonelor tratate.  
□ Am înţeles efectele secundare care pot apare în urma aplicării procedurii de tratament prin laser Nd:YAG. Secundar tratamentului laser poate apare senzatie de disconfort, arsură şi caldură locală, edem şi roşeaţă a tegumentului, care sunt normale şi tranzitorii. In cazuri rare, dependente de tipul de ten, de gradul de pigmentaţie şi îngrijirea post procedură, pot apare efecte adverse de genul crustelor, hipo- sau hiperpigmentaţiei reziduale. Pot aparea de asemenea vezicule, dar, datorita localizarii intraepidermice, acestea se vindeca de obicei fara cicatrici. La persoanele predispuse, se pot dezvolta cicatrici cheloide sau hipertrofice. 
□ Am luat la cunoştinţă şi am înţeles că nu se pot acorda asigurări sau garanţii în ceea ce priveşte rezultatul procedurii de tratament prin laser Nd:YAG, existând variaţii individuale de răspuns la tratament.