Liftingul chirurgical (“lifting” înseamnă întindere) este un procedeu prin care se urmăreşte, pe cale chirurgicală, îndepărtarea excesului cutanat sever, corectarea ptozei faciale ca urmare a unui proces de slăbire sau îmbătrânire sau repoziţionarea structurilor profunde din vecinătatea planului osos, fără a afecta aspectul microscopic al pielii şi fără a influenţa ridurile fine de la nivelul frunţii, pleoapelor şi buzelor. 

Liftingul chirurgical este cel mai indicat şi eficient dacă este efectuat la o vârstă de peste 40 de ani. Rezultatele ''liftingului standard'' se menţin între 5 şi 10 ani. Aceste rezultate pot fi îmbunătăţite prin procedee moderne de întreţinere a tonusului musculaturii, lipoaspiraţie la nivelul gâtului, transplant de grăsime proprie la nivelul feţei şi microlifting prin: Laser fracţional CO2, peeling chimic sau terapii inovatoare precum Ultherapy.

Prin peelingul microscopic se îndepărtează stratul superficial al pielii şi, totodată, este stimulată formarea de colagen nou în straturile profunde. Pielea va căpăta un aspect neted, întins, proaspăt şi tineresc. Liftingul microscopic este indicat pentru îndepărtarea ridurilor faciale fine.

Transferul de grăsime autologă sau adipoliftingul, pentru o faţă care a suferit un proces de îmbătrânire sau o scădere rapidă şi severă în greutate, este comparabil cu rehidratarea unui măr uscat, care poate reveni la volumul şi forma iniţială, plăcută, prin reumplerea învelişului existent.

Practic, există o triadă terapeutică în reîntinerirea feţei:

  1. acţiunea de şlefuire microscopică a pielii şi îmbunătăţirea calităţilor ei, prin peeling chimic sau Laser fracţional CO2

  2. îndepărtarea excesului cutanat şi repoziţionarea structurilor profunde prin liftingul chirurgical

  3. refacerea volumelor necesare la nivelul obrajilor, pomeţilor sau buzelor prin transplant de grăsime autologă

În urma intervenţiei chirurgicale, pielea nu va îmbătrâni mai rapid, acest proces fiind chiar încetinit.

Anestezia şi operaţia

Intervenţia se face sub anestezie locală cu sedare intravenoasă.

Există diferite tehnici şi variante ale procedurilor de bază folosite în liftingul facial. Procedura standard debutează cu o incizie în forma de «U», înaintea şi în spatele fiecărei urechi, cu braţul din faţa urechii prelungit superior în părul din regiunea temporală. Pielea este ridicată de pe structurile profunde este întinsă prin tracţiune în sens oblic, spre posterior şi în sus. După excizia excesului, pielea va fi suturată în noua poziţie. Prin acest lifting se obţine atenuarea pliurilor profunde de la nivelul nasului şi buzelor, ridicarea uşoară a colţului ochilor şi netezirea gâtului.

Pentru liftingul zonei sprâncenelor, incizia va fi făcuta la nivelul liniei părului iar pielea de pe frunte va fi trasă în sus şi suturată pentru a elimina cutele.

Liftingul cu SMAS (sistemul musculo-aponevrotic-suprafacial) implică în plus şi intervenţia asupra musculaturii faciale şi a ţesuturilor adipofasciale situate sub piele, permiţând astfel reaşezarea elementelor musculoaponevrotice în poziţie normală.

Trebuie reţinut că întinderea pielii prin lifting nu este extremă, ea fiind supusă unei tensiuni normale, comparabilă cu acea dinaintea procesului de îmbătrânire.

Pentru un lifting standard, intervenţia durează aproximativ 3 ore.

Recuperarea postoperatorie

Perioada de spitalizare va fi de aproximativ 1-2 zile, în funcţie de complexitatea intervenţiei.

Postoperator, faţa va fi bandajată cu pansamente compresive şi mişcările feţei vor fi cât mai reduse în primele câteva zile. De obicei, firele de sutură vor fi îndepărtate la 5 zile după operaţie. După aproximativ 2 săptămâni, vă puteţi întoarce la locul de muncă şi relua viaţa socială.

 

 

Parteneri

PARTENERI

 

 

MEDIA