Microdermabraziune

Microdermabraziune

Microdermabraziunea controlata este o tehnica de peeling mecanic. Este utilizata de la jumatatea anilor 1980 de catre dermatologi si esteticieni. 

Un jet continuu de cristale abrazive de oxid de aluminiu, pus in miscare prin puterea presiunii negative (vacuum) si aplicat pe piele printr-o piesa manuala, realizeaza indepartarea partiala a epidermului. Prin aceeasi piesa de mana, cristalele folosite si celulele moarte sunt aspirate si depozitate intr-un container separat. Profunzimea peelingului este hotarata de operator in functie de obiectivele tratamentului. 

Indepartarea unei portiuni superficiale a epidermului reprezinta un semnal pentru celulele din stratul bazal, care sunt stimulate sa se divida. 

Desi se lucreaza superficial (in general doar in epiderm), microdermabraziunea declanseaza modificari mai in profunzime (la nivelul dermului). Este stimulata sinteza de colagen, elastina si microcirculatia sangvina. Studii histologice au dovedit ca aceste modificari sunt determinate de combinatia dintre peelingul mecanic si vacuumul exercitat asupra pielii prin intermediul piesei manuale. 

Rezultatele se vad imediat dupa primul tratament. Pielea este mai luminoasa si mai fina. Senzatia este de „piele curata si proaspata”. 

Rezultatele mai profunde (cresterea fermitatii si a elasticitatii, uniformizarea culorii si a texturii) necesita o serie de tratamente. Se recomanda seria initiala (5-8 sedinte de microdermabraziune la 1-2 saptamani) si tratament de intretinere (la 2-3 luni). 

Absorbtia substantelor active aplicate pe piele este crescuta dupa microdermabraziune. De aceea, se recomanda o atentie sporita in recomandarea produselor de ingrijire a pielii intre sedintele de microdermabraziune.

Cristale vs diamant - Masinile cu "diamante" (crystal free)

Daca se respecta definitia microdermabraziunii, masinile cu "diamante" nu sunt aparate de microdermabraziune. Microdermabraziunea este un peeling mecanic realizat cu un "jet de microcristale abrazive". Notiunea de "jet" este fundamentala in microdermabraziune si implica reinnoirea permanta a particulelor care ating pielea. 

Masinile cu "diamante" sunt prezentate ca inovatii, ca fiind un pas inainte fata de aparatele cu cristale. In realitate, masinile cu "diamante" sunt copii (de putere mai slaba) ale aparatelor medicale de dermabraziune. Aparatele de dermabraziune au fost inventate in Germania, la inceputul secolului XX si au avut perioada de glorie in anii ’50. Riscurile cu aceasta tehnica sunt mari. In prezent, la categoria lor, de peeling profund (skin resurfacing), tind sa fie inlocuite de tehnicile moderne (LASER). 

Ideea de microdermabraziune cu "diamante" suna atragator, dar masinile ieftine nu folosesc diamante adevarate (cum ar putea fi ieftine?). Capetele de tratament seamana cu piatra de polizor, avand lipite pe suprafata particule abrazive (diamante industriale), de diferite marimi. 

Masinile cu "diamante" realizeaza un peeling brutal, mai greu de controlat. Adancimea peelingului depinde, in afara de marimea particulelor abrazive, de factorul uman. Cu cat operatorul exercita presiune mai mare cu piesa manuala pe piele, cu atat peelingul este mai profund. Se stie: factorul uman este lipsit de precizie si nu este prevazut cu butoane care sa realizeze setari exacte si reproductibile. In acest caz, tratamentul tine mai mult de arta si mai putin de stiinta. 

Traumatismul mecanic produs de un capat rigid, dotat cu particule fatetate si dure, este mai mare decat in cazul cristalelor care cad individual pe piele si a caror viteza si cantitate sunt reglate electronic. Traumatismul mai mare produs de masinile cu "diamante", face ca aceste tratamente sa puna cateva probleme care nu exista (sau sunt mult mai reduse) in cazul masinilor cu cristale.