Hiperpigmentarea este dată de producţia în exces a melaninei, care, prin depunerea la nivelul pielii, cauzează o coloraţie neuniformă şi pistrui.

Principala cauză de apariţie a petelor pigmentare, cunoscute sub denumirea de melasmă, o reprezintă soarele, în aşa numitul proces de fotoîmbătrânire. Hiperpigmentările pot fi produse şi agravate şi de alţi factori: schimbări hormonale (contraceptive, hormonii din sarcină), deficienţă de vitamina B12, inflamaţia după orice traumă cutanată, arsuri sau leziuni acneice.

Cel mai ineficient lucru pe care îl puteţi face în cazul în care aveţi hiperpigmentări este să continuaţi expunerea la ultraviolete (fie în aer liber sau la solar); de asemenea, fumatul joacă un rol în agravarea hiperpigmentărilor.

Hiperpigmentările sunt foarte frecvente şi riscul lor creşte cu vârsta, în special la persoanele cu piele deschisă la culoare.

Cum puteţi reduce riscul de a dezvolta pete pigmentare?

  1. Prin modificări ale stilului de viaţă: renunţaţi la fumat, reduceţi consumul de alcool şi faceţi exerciţii în mod regulat pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Consumaţi cantităţi crescute de fructe şi legume pentru a creşte aportul de vitamine şi antioxidanţi.

  2. Îngrijirea zilnică a pielii trebuie să conţină: exfoliante pentru a îndepărta stratul de celule moarte şi pigmentul superficial, creme hidratante, creme cu vitamina C şi alţi antioxidanţi, pentru a neutraliza radicalii liberi.

  3. Fotoprotecţia este foarte importantă în prevenirea apariţiei şi extinderii petelor pigmentare. 

Tratamentul petelor pigmentare

Tratamentul hiperpigmentărilor reprezintă o provocare. Terapiile convenţionale sunt reprezentate de agenţi de albire împreună cu peeling-uri chimice sau o serie de tratamente laser. Hiperpigmentările situate în epiderm răspund mai uşor la tratament, decât cele profunde, din derm. Dat fiind natura rezistentă a acestei afecţiuni, numeroase mijloace de tratament au fost încercate:

  • Agenţi depigmentanţi.  Diferite preparate pot fi încercate (acid azelaic, retinoizi, acid kojic). Ele sunt eficiente pe hiperpigmentările uşoare şi superficiale. Efectul se instalează lent şi de obicei este necesară o durată îndelungată a tratamentului.

  • Microdermoabraziunea realizează o exfoliere mecanică a stratului superficial al pielii. Pentru a fi eficientă este indicată doar pentru petele superficiale. Sunt necesare şedinţe repetate pentru un rezultat satisfăcător.

  • Peeling-ul  chimic reprezintă aplicarea unei substanţe acide la nivelul feţei cu scopul de a produce o distrugere şi apoi o exfoliere la nivelul pielii, pentru a lăsa în loc o piele nouă şi sănătoasă. Peeling-urile chimice joacă un rol semnificativ în tratamentul melasmei. Pacienţii trataţi printr-o combinaţie de peeling-uri chimice şi tratament topic au demonstrat ameliorări mai rapide şi mai importante decât cei la care s-a folosit doar tratament topic. În funcţie de substanţa folosită, un peeling chimic poate să fie superficial, mediu sau profund. Pentru a preveni reapariţia hiperpigmentărilor, după procedură, se recomandă fotoprotecţie cu SPF 50+.

  • Lumina intens pulsată (IPL)  poate fi utilă în cazurile de hiperpigmentări localizate la nivelul epidermului. Din păcate, de cele mai multe ori, în melasmă avem un exces de pigment în straturile mai profunde ale pielii, adică în derm, ceea ce face această procedură ineficientă în acest caz.

Tratamente laser pentru pete pigmentare

1. Laserul fracţional cu CO2   este unica tehnologie care permite reînnoirea blândă a pielii prin milioane de arii milimetrice de distrucţie tisulară. Există astfel posibilitatea să pătrundem suficient de profund în piele încât să eliminăm melasma. Laserul fracţional cu CO2 este aprobat FDA pentru tratamentul fotoîmbătrânirii cutanate, al cicatricilor postacnee şi melasmei. De obicei, pentru tratamentul hiperpigmentărilor sunt necesare o serie de 3-4 tratamente, la un interval de 4-6 săptămâni. O fotoprotecţie strictă după procedură este esenţială.

2. Laserul Nd:YAG, cu o lungime de undă de 532nm sau 1064nm, este folosit pentru tratamentul liniilor fine faciale, a ridurilor, tatuajelor, petelor solare şi melasmei. Laserul pătrunde şi ţinteşte melanina din dermul profund, fiind astfel o opţiune viabilă pentru tratamentul melasmei.

3. Laserul Alexandrite are o lungime de undă de 755nm, care e absorbită specific de melanină, fapt care îl face deosebit de eficient în tratamentul hiperpigmentărilor localizate şi al efelidelor (pistrui).

 

 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA