Reductia mamara

Despre reductia mamara

Mamoplastia de reductie (reductia mamara) este o interventie chirurgicala conceputa pentru a rezolva problemele cauzate de sani excesiv de mari si plonjanti. Scopul acestei operatii este de a reduce volumul si greutatea sanilor si de a-i aseza intr-o pozitie normala. Aceasta implica indepartarea de tesut mamar si restabilirea conturului normal, pastrandu-se proportiile cu restul corpului. De asemenea, este necesara repozitionarea complexului areola-mamelon in concordanta cu noua forma a sanului. 

Reductia mamara

Sanii mari pot aparea datorita dezvoltarii excesive a tesutului glandular sau a grasimii care se gaseste in mod normal la nivelul sanilor. Cresterea in volum si greutate a sanilor produce intinderea si relaxarea ligamentelor care sustin glanda mamara, determinand caderea sanului (ptoza mamara) si pierderea formei sanilor.

Aceasta stare se reflecta negativ asupra psihicului femeii, tot asa cum sanii foarte mici determina sentimente de jena si nemultumire. De asemenea, exista probleme fizice asociate cu sanii excesiv de mari - disconfort, dureri la nivelul coloanei, gatului, umerilor si spatelui, care devin prevalente. Participarea la o viata sociala normala este limitata, pacientele cu hipertrofie mamara evitand dansul, gimnastica aerobica sau diferite alte activitati care produc balansarea trunchiului si miscarea disgratioasa a sanilor.

Daca aceasta stare nu este inlaturata pana la maturitate, poate afecta postura (prin contractura musculara compensatorie determina deformari ale coloanei vertebrale). De asemenea sanii voluminosi nu permit aerisirea normala a santului inframamar si poate apare macerarea pielii, cu suprainfectie bacteriana sau micotica. Alte probleme, minore dar totusi prezente, sunt nevoia de lenjere speciala de sustinere (sutien marime extra) si dificultati in gasirea unor haine de marime potrivita.

Pregatirea preoperatorie

Preoperator, pe langa analizele uzuale, este necesar sa faceti si o mamografie, pentru a cunoaste inainte de operatie eventualele probleme ce pot fi in tesutul glandular hipertrofiat si adaptarea corespunzatoare a planului terapeutic. 

Fiind o operatie mare (practic cea mai dificila interventie de chirurgie estetica), se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in convalescenta dupa o alta afectiune sau in perioada ciclului. Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. De asemenea trebuie sa renuntati la fumat 3 saptamani inainte si dupa operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.

Anestezia si Operatia

Operatia se face sub anestezie generala si dureaza 3-4 ore. 
Cicatricile vor avea o forma de ancora, coborand din jurul areolei mamare in directie verticala spre santul inframamar, unde se afla localizata o incizie orizontala, cu un brat spre regiune sternala si altul spre regiunea laterala a sanului. Pozitionarea cicatricilor pot suferi variatii individuale si vor fi pe larg discutate in timpul consultatiei,impreuna cu alte intrebari pe care doriti sa le puneti.

Pentru a preveni acumularea de sange in regiunea operata si aparitia unor complicatii legate de acest fapt, veti avea cate un tub de drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau doua zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu mai curge nimic, acestea se pot scoate si puteti pleca acasa. Veti primi un tratament antibiotic profilactic care va fi continuat si postoperator pentru cel putin 3zile. Suturile se fac cu fire resorbabile, care nu mai trebuie extrase. La suprafata pielii se aplica un pansament adeziv special care permite o vindecare optima.