Riduri

Despre riduri pe scurt

Imbatranirea pielii este un proces generalizat care este mai accentuat in zonele expuse la soare.
Modificarile cutanate induse de expunerea la soare sunt: cheratozele hiperpigmente cutanate („petele maro de ficat”), imbatranirea pielii (fotoimbatranire) cu aparitia ridurilor si cresterea riscului pentru cancer de piele
Ridurile pot fi de 2 feluri, superficiale si profunde, majoritatea procedurilor dermatocosmetice avand efecte favorabile doar asupra celor superficiale
Dintre factorii care predispun la aparitia ridurilor, amintim: fumatul, tipul de piele (fotodermotip), ereditatea, tipul de coafura si imbracaminte, expunerea ocupationala sau recreationala excesiva la soare.
Tratamentele care vizeaza estomparea ridurilor sunt medicale (vitamina A, antioxidanti, acizi alfa hidroxi, lotiuni si creme hidratante), dermoestetice non-chirurgicale (peelinguri superficaile sau profunde, microdermoabraziunea, dermoabraziunea, taramentul laser, botox) si in utima istanta procedurile chirurgicale (lifting facial, regional).

Deşi riduri pot semnifica intelepciune, cei mai mulţi dintre noi am prefera mai degraba sa nu le avem deloc.
Multe produse şi proceduri dermocosmetice vin cu promisiunea de a estompa ridurile. Unele dintre acestea  actioneaza putin sau deloc (asa cum sunt produsele care pretind că reduc "aparitia liniilor fine," ceea ce înseamnă că ele nu reduc de fapt ridurile deja prezente), pe cand altele pot atinge o valoare justă de succes.
Procesul de imbatranire al pielii este generalizat pe tot corpul, dar este mai accentuat in zonlele care au fost expuse la soare. Modificările aduse de expunearea si arsurile solare (fotoimbatranire) includ "uscăciunea" pielii (pielea rugoasa), aparitia unor excrescente cheratozice brune ("petele de ficat"), si implicit, a ridurilor.
Majoritatea ridurilor apar in zonele tegumentare unde expunerea la soare este mai mare. Acestea includ în special faţa, gâtul, dosul mâinilor, şi partea superioara a antebratelor.Ridurile se pot imparti in două categorii: liniile fine de suprafaţă şi ridurile  brazdate de adâncime. Tratamentele antirid sunt, în general, mult mai eficace pentru liniile fine. Cutele profunde pot necesita mai multe tehnici agresive precum tratamentele injectabile de umplutura (filleri) sau chirurgia plastica.

 

Ce tratamente medicale sau proceduri cosmetice sunt disponibile pentru tratamentul ridurilor?

Există mai multe tratamente cosmetice medicale (medicamente cu uz topic şi creme de actualitate), precum şi tehnici dermatocosmetice disponibile pentru reducerea ridurilor. Acestea includ atât metode medicale cat şi chirurgicale:

Tratamente medicale
• Vitamina A sau acidul retinoic (tretinoin, Retin-A, Renova). Acest produs este disponibil doar pe baza unei prescriptii medicale, fiind considerat pe drept detinatorul recordului in tratarea pielii imbatranite si a liniilor fine (ridurilor superficiale). Cremele care conţin tretinoin trebuie să fie utilizate în mod regulat si continuu. Ele pot asocia reactii adverse minore, in special la inceputul tratamentului, precum inrosirea şi peelingul (decojirea) pielii, dar disconfortul poate fi redus la minim, de obicei, prin reducerea concentraţiei produsului activ sau prin aplicari mai rare, până ce pielea se obisnuieste cu produsul activ.
• Acizii alfa-hidroxi. Aceste ingrediente denumite si "acizi din fructe" includ acidul glicolic si acid lactic. Preparatele care conţin acesti acizi de fructe sunt destul de sigure şi nu au efecte secundare, cauzand cel mult o iritaţie uşoară şi temporară. Cu toate acestea ele produc doar o îmbunătăţire subtila a ridurilor.
• Antioxidantii. Acestia includ preparate care conţin vitaminele A, C, şi E, precum si beta-caroten. Astfel de creme pot conferi si un anumit grad de protectie solara, precum şi o estompare uşoară a ridurilor fine.
• Hidratarea tenului.  Majoritatea cremelor sau lotiunilor care nu conţin nici una dintre substanţele amintite, nu fac altceva decat sa hidrateze tenul si sa confere acestuia un aspect aparent neted. Cu toate acestea nu trebuie sa uitam ca hidratarea pielii este importanta in profilaxia aparitiei liniilor fine (ridurilor superficiale).

Proceduri cosmetice

• Peelingul cu acid glicolitic 
Peelingul este o metoda dermocosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului, deoarece actioneaza cu precadere la nivelul epidermei (stratul superficial al pielii), insa exista si metode mai agresive prin care se poate modifica chiar si structura proteinelor din piele. Peelingul superficial cu acid glicolitic (peeling chimic) actioneaza doar asupra ridurilor superficiale avand un efect de estompare minor si tranzitor asupra acestora.

• Peelingul profund 
Scopul acestei proceduri este de a distruge si indeparta, intr-o maniera controlata si sub supravegherea specialistilor, partile degradate ale tegumentului, pentru a permite accelerarea procesului de regenerare al pielii. Acest tip de peeling utilizeaza ingrediente pecum acidul salicilic şi acid tricloracetic, care pătrund oarecum mai adânc în piele, cu un efect vizibil asupra uniformizarii liniilor fine. Cu toate acestea nu trebuie sa uitam ca utilizarea unor substante chimice care patrund profund in tegument poate asocia efecte secundare nedorite precum  modificările pigmentare de lungă durată (hiper sau hipopigmentari ale pielii) şi aparitia unor cicatrici inestetice. Peelingul profund nu necesita asocierea anesteziei insa poate fi asociat cu o sedare usoara care elimina disconfortul de termen scurt dar destul de intens.

• Microdermabraziunea.
Microdermoabraziunea este o metoda dermocosmetica care foloseste cristale foarte fine de siliciu care curata delicat stratul superior al epidermei si stimuleaza reintinerirea pielii prin procesul sau natural. Aceasta procedura este rapida si relativ nedureroasa si este impartita in mai multe sedinte succesive (pachet de 6-7 sedinte). Microdermabraziunea nu schimba anatomia pielii, deşi acesta poate face fata mult mai fina. Produsele cosmetice comercializate sub forma unor microdermoabrazive sunt doar exfoliante uşoare, inofensive, dar nu de natură să producă schimbari semnificative a ridurilor.

• Dermabraziunea. 
Dermabraziunea este o procedura chirurgicala adevărata, realizata de cele mai multe ori sub anestezie generală. Tehnica utilizeaza o perie electrica sau un sistem cu microcristale cu margini neslefuite pentru indepartarea celulelor moarte. Aparatul executa miscari rotative extrem de rapide prin care exfoliaza pielea. Procesul este unul destul de agresiv pentru tegumente, rezultatul imediat fiind o leziune sangeranda si de aceea tehnica este insotita intootdeauna de anestezie locala sau generala. Chiar daca efectele imediate nu sunt cele scontate, pe masura ce rana se vindeca, pielea se regenereaza si straturile nou formate le vor inlocui pe cele indepartate prin dermabraziune, conferind tenului un aspect mult mai tanar si imbunatatindu-i in acelasi timp elasticitatea si tonusul. În funcţie de calificarea şi experienţa operatorului, dermabraziunea poate duce la îmbunătăţirea excelenta a ridurilor, dar pot produce, de asemenea, efecte secundare semnificative, inclusiv cicatrici si modificari permanente ale culorii pielii.

• Remodelarea cutanata cu laser (peeling cu laser, lasabraziune, laser resurfacing). Este una dintre cele mai moderne metode de remodelare a tenului si a devenit extrem de populara printre metodele de tratament a ridurilor 
Laserul este un instrument foarte precis, ce furnizeaza un fascicol de lumina catre suprafata pielii pana in straturile profunde. Principalul avantaj al peeling-ului cu laser este controlul adancimii de penetrare in straturile dermului (chiar si pana la dermul reticular, daca este necesar). Tratamentul cu laser stimuleaza productia unui nou strat de fibre de colagen in epiderm cu efect regenerator si nu determina leziuni termice ale marginilor, cum este cel determinat de bisturiu.  

• Laserul cu dioxidul de carbon (procedura prin care sunt vaporizate celulele de la suprafata pielii şi care indeparteaza majoritatea ridurilor medii si superficiale, cu un efect major asupra celor profunde, fiind cel mai des utilizat tip de tratament laser) lasere Erbium (capabil sa indeparteze straturi mult mai subtiri de piele decat laserul cu dioxid de carbon, mult mai puternic, insa mai putin precis si cu un timp de recuperare mult redus) sunt cel mai des utilizate in tratamentele dermocosmetice de acest fel. Unii medici efectueaza peelingul cu laser sub "sedare conştientă", în care pacientul rămâne treaz şi primeşte medicamente intravenos pentru a calma şi a usura durerea. Aceasta sedare este combinată cu aplicarea de creme cu  anestezic local, pecum EMLA sau injecţiile cu anestezice locale de tipul lidocainei. Procedura se poate repeta pentru a maximiza rezultatele. Pielea necesită un timp îndelungat pentru a se vindeca (saptamani sau luni), după acest tip de tratament. În plus, trebuie sa mentionam ca această procedură, poate provoca in cazuri rare modificari permanente pigmentare şi cicatrici cutanate.

 

• Remodelarea cutanata pe baza de fototermoliza fractionata (laser fractionat, laser FRAXEL)
Tratamentul ridurilor cu laser fractionat are avantajul ca intereseaza doar 20 % din structura dermului, permitand conservarea a 80 % din tesutul sanatos; metoda este de de durata scurta si permite o regenerare rapida, precisa a regiunilor tratate.  Este o procedura noninvaziva, cu mult mai putine efecte secundare (elimina durerea si sensibilitatea crescuta a pielii), putand fi repetata pentru efecte mult mai vizibile.

 • Laserul fractionat non-ablativ. 
Lasere mai noi stimuleaza sinteza de colagen din piele, fără exfolieri dureroase sau deteriorarea epidermei. Studiile medicala şi experienţa clinică sugerează că astfel de proceduri pot îmbunătăţi ridurile fine, deşi nu la fel de mult ca laserul resurfacing. De asemenea si in acest caz sunt necesare mai multe tratamente succesive.  Un nou tip de laser neodymium:yttrium-aluminum-garnet (Nd:YAG), produce o lumina pulsata de intensitate ridicata si s-a dovedit ca actioneaza asupra colagenului dermal fara a induce o exfoliere. Extrem de apreciat de medici si de pacienti deopotriva pentru reducerea considerabila a efectelor secundare si a timpului de recuperare 

• Radiofrecventa
O altă metoda noninvaziva de intinerire faciala este bazata pe incalzirea tesutului folosind radiofrecventa şi a sursei de lumină infraroşie. Tehnica este încă în curs de dezvoltate, dar rezultatele de până acum sugerează că astfel de tratamente sunt sigure şi pot produce o îmbunătăţire vizibilă şi de durată, deşi nu la fel de mult ca tehnicile chirurgicale ca facelift. Procedura foloseste curentul electric de frecvenţa undelor radio care încălzeste puternic dermul si hipodermul pana în profunzime si produce efecte de întindere a pielii, conturare a zonei tratate si lifting, cu un efect major de estompare a ridurilor superficiale si profunde. 

• Proceduri chirurgicale. 
Procedurile chirurgicale sunt de obicei ultima optiune terapeutica a ridurilor si se adreseaza unei categorii de pacienti atent selectionati. Dintre procedurile chirurgicale cel mai frecvent utilizate amintim facelift-ul chirurgical, lift-ul frontal sau al sprancenelor

• Botox
Botoxul ramane cea mai populara procedura nechirurgicala pentru tratamentul ridurilor.
Injectiile cu Botox reprezinta un tratament cosmetic pentru tratarea ridurilor fine cat si a celor profunde si se foloseste in general la etajul superior al fetei (ridurile transverse a fruntii, ridurile de la coltul ochiului care formeaza asa numita "laba gastii", riduri verticale si orizontale dintre sprancene si la radacina nasului. Botox-ul cosmetic foloseste toxina botulinica de tip A si reprezinta o proteina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Este purificata ca sa poata fi folosita in siguranta in procedurile de infrumusetarea.
Toxina Botulinica tip A, este folosita in scopuri terapeutice de peste 20 de ani pentru tratamentul mai multor afectiuni medicale neurologice, ulterior fiind folosita in tratamentul cosmetic al ridurilor faciale de expresie, sub denumirea de Botox in SUA, iar in Europa sub denumirea de Dysport. Botox blocheaza in mod reversibil transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Astfel musculatura interesata nu se mai contracta si se relaxeaza determinand intinderea tegumentului supradiacent, ca rezultat pielea ramine intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata. Procedura dureaza 15-20 de minute, reactiile adverse se limiteaza la cele alergice (necesita testare prealabila), nu necesita timp de recuperare si are un efect de pana la 6-9 luni, dupa care manevra poate fi repetata.

• Fillerii 
Fillerele dermice injectabile sunt o categorie de produse cu multiple indicatii în terapiile anti-aging si cu precadere in tratamentul ridurilor. Obiectivul injectarii acestor substante este inducerea sintezei de colagen si/sau umplerea unor spatii predeterminate. 
Majoritatea fillerelor injectabile au caracter temporar, remanenta fiind de la cateva saptamani la cateva luni (9-12 luni pentru anumite substante). Pentru o lungă perioadă de timp,cel mai popular filler dermatologic a fost cel care contine colagen, al căror efect durează doar câteva luni. Mai recent, noi substanţe de umplere, cum ar fi acid hialuronic (Restylane, Juvederm) şi hydroxilapatita de calciu (Radiesse), au devenit populare, pentru că efectul lor poate dura de la şase la nouă luni, sau chiar mai mult.

Oricine doreste sa ia în considerare efectuarea oricarei din aceste proceduri cosmetice ar trebui să fie consultat de un medic specialist cu experienţă în domeniu. Pacienţii trebuie să fie informati cu privire la riscurile şi beneficiile potenţiale ale procedurii pe care o au în vedere înainte de a merge mai departe.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia ridurilor?

Dintre factorii predispozanti in aparitia ridurilor amintim:
• Fumatul
• Tipul de piele si rezistenta acestuia la expunearea luminoasa (dermofototipul), persoanele cu ochi albastri si pielea deschisa la culoare sunt mult mai predispuse la efectele nocive expunerii solare (arsuri solare)
• Ereditatea (caracterul comun al unor anumite tipuri de riduri la persoanele aceleasi familii)
• Coafura (unele stiluri de hairstyling asigura o acoperire şi o protecţie mai buna împotriva daunelor solare prin acoperirea unor zone ale pielii, precum fruntea sau gatul)
• Imbracamintea (folosirea palariilor, hainele deschise la culoare cu mâneci lungi, etc)
• Obiceiuri ocupaţionale şi agrement (expunrea excesiva la soare in anumite circumstante ocupationale precum agricultura, navigatia, golful, folosind cabinelor de bronzat, şi aşa mai departe)

Unii dintre aceşti factori nu pot fi din pacate pe deplin evitati pentru ca nu depind de controlul nostru. Principalele măsuri de prevenire care le putem lua pentru a minimiza efectele nocive ale soarelui asupra pielii noastre sunt reducerea expunerii si evitarea fumatului.
Numerele SPF pe etichete de protecţie solară se referă la protecţia împotriva radiaţiilor UVB (lumină ultravioletă cu unde scurte, cele care provoaca arsurile solare). Tot mai multe produse de dermocosmetice solare noi, oferă protecţie si împotriva radiaţiilor UVA (lumina ultravioleta cu unda lunga). Razele UVA sunt cele pe care le folosesc saloanele de bronzare, acestea nu provoaca arsuri imediate, insa induc leziuni cutanate pe termen indelungat, crescand de asemeanea riscul pentru aparitia cancerului de piele (de fapt putem sa spunem ca nu exista ceva care poate fi considerat un "bronz sigur.") Produsele de protectie solara care blocheaza UVA au aceasta specificaţie pe etichetă şi includ componente, precum Parsolul 1789. FDA a aprobat recent Mexoryl, un alt ingredient care blocheza UVA, si care este disponibil in Europa de ceva timp.