Transpiratia excesiva

Hiperhidroza pe scurt

Hiperhidroza este o afectiune caractrizata prin transpiratia excesiva de la nivelul axilelor (hiperhidroza axilara), palmelor si plantelor (hiperhidroza palmoplantara) sau a intregului corp (hiperhidroza generalizata).
Hiperhidroza poate debuta la orice varsta, dar cel mai frecvent in jurul pubertatii
Tratamentul hiperhidrozei vizeaza folosirea antiperspirantelor pe baza de clorura de aluminiu, administrarea medicatiei orale (anticolinergice), tratamentului injectabil cu Botox si in ultima instanta a tratamentelor chirurgicale (ablatia chirurgicala a glandelor sudoripare, simpatectomia locoregionala)

Hiperhidroza este definita ca o crestere anormala a secretiei sudorale si care poate sa fie generalizata (afecteaza intreg corpul) sau localizata (limitata la anumite regiuni precum plamele, talpile picioarelor sau axilele). Cu toate ca transpiraţia este o funcţie umana corporala normala, unii oameni secreta in conditii fiziologice normale mai multa sudoratie decat altele. Persoane care prezinta transpiraţie excesiva, asociaza de obicei probleme de integrare sociala (scoala, serviciu). Hiperhidroza afectează atât bărbaţii cat şi femeile şi poate debuta la orice varsta. Acesta reprezinta adesea o problemă emotionala grava, stresanta pentru persoanele in cauza. In ultimii ani s-au dezvoltat mai multe tratamente eficiente pentru a-i ajuta pe cei cu hiperhidroza. 

Ce este hiperhidroza? 
Hiperhidroza, sau transpiratia excesiva, este o afectiune comuna, care produce o mulţime de neplaceri. Un procent de 2-3% din populatie sufera de transpiratie excesiva a axilelor (hiperhidroza axilara) sau a palmelor si talpilor de la picioare (hiperhidroza palmoplantara). Procentajul celor afectati este asemnator si pentru tarile europene si implicit a populatiei din Romania. Hiperhidroza axilara debuteaza de obicei la pubertate, în timp ce hiperhidroza palmara şi platara poate debuta ceva mai devreme, de multe ori in timpul copilariei. Netratate, aceste probleme pot continua pe tot parcursul vieţii. 
Transpiraţia excesiva este privita ca un proces inestetic care complică interacţiunile sociale. Cazurile severe pot avea consecinte grave, precum şi practice, ceea ce face destul de complicata viata celor care sufera de aceasta afectiune.

Care este cauza hiperhidrozei?

Deşi unele afectiuni neurologice, metabolice, şi alte boli sistemice pot provoca, uneori, transpiraţie excesivă, cele mai multe cazuri apar la persoanele care sunt aparent sanatoase. Căldura şi emoţiile pot declanşa hiperhidroza în unele cazuri, dar multi dintre cei care sufera de hiperhidroza transpira aproape tot timpul, indiferent de starea de spirit sau de vreme. 
Atât hiperhidroza axilară cât mai ales cea plantară se pot asocia cu mirosuri neplăcute. Desi transpiratia in sine nu miroase urât, ea favorizează dezvoltarea bacteriilor care descompun transpirația în acizi grasi, acestia din urmă fiind răspunzători de aparitia acestor mirosuri neplacute. Tratarea hiperhidrozei vizeaza de cele mai multe ori si tratamentul mirosurilor urâte asociate. Secretia glandelor sudoripare nu este omogenă pe toată suprafața corpului: cele situate pe spate si brate produc o transpiratie cu continut crescut de sare care nu favorizează dezvoltarea bacteriană si drept urmare transpiratia din aceste zone nu va avea acelasi miros cu cea din axilă sau zona inghinală.

Care este tratamentul hiperhidrozei? 

Printr-o evaluare sistematică a cauzelor care declanşează transpiraţia excesivă, urmată de o abordare judicioasă a etapelor de tratament, multe persoane cu aceasta tulburare neplacuta pot obţine rezultate bune şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. 

Algoritmul terapeutic in tratamentul hiperhidrozei implica urmatoarele: 

• Antiperspirantele
Prima optiune terapeutica incercata de pacientii cu hiperhidroza sunt antiperspirantele. Antiperspirantele care conţin clorură de aluminiu (cele denumite “Dry”) pot fi mai eficiente decat cele uzuale. Aşa numitele antiperspirante "naturale" au din pacate o eficieta destul de redusa in acest caz. Antiperspirantele care conţin clorură de aluminiu hexahidrat sunt de asemenea foarte eficiente in cazul persoanelor care prezinta aceasta afectiune. De asemenea, topicele locale pe bază de aluminiu (acesta este utilizat în antiprespirantele din comert, însă solutiile medicale au o concentratie dublă fata de acestea – până la 35%) pot fi eficiente in controlul hiperhidrozei.

• Iontoforeza
Este o metoda de tratament alternativ al hiperhidrozei folosita de peste 50 de ani care necesita trecerea curentului galvanic prin pielea intactă scufundată într-un vas cu apă. Ionii de hidrogen produc o hiperkeratinizare a ductului glandelor endocrine. Datorită dificultății scufundării regiunii axilare într-un vas cu apă metoda este rezervată hiperhidrozei plamare si plantare. O sedinta dureaza aproximativ 15-20 de minute si necesita 3 sedinte saptamanale o data la cateva luni. Aceasta optiune terapeutica are rezultate foarte bune si nu este dureroasa., avand insa unele contraindicatii (gravide, persoane cu implanturi metalice sau stimulatoare cardiace, etc).

• Medicatia orala
Administrarea unui grup de medicamente care fac parte din familia anticolinergicelor au printre altele si proprietatea de a reduce transpiratia. Glycopyrolatul este produsul activ cel mai des utilizat in terapia hiperhidrozei. Trebuie sa mentionam totusi ca medicatia poate induce si reactii adverse precum uscaciunea gurii, insomnie sau vedere incetosata.

• Botox (toxina botulinica)
A fost aprobata de catre FDA pentru tratamentul transpiratiei excesive axilare.
Toxina inhibă eliberarea de acetilcolină de la nivelul jonctiunii neuromusculare a sistemului nervos simpatic care inervează glandele sudoripare apocrine si determină în acest mod reducerea cantitatii de transpiratie. Efectul poate dura până la 8-9 luni când tratamentul trebuie repetat. Administrarea injectabila a toxinei botulinice pentru reducerea hiperhidrozei palmoplantare nu a fost deocamdata avizata de FDA, metoda fiind dureroasa si necesistand folosirea anesteziei pentru atenuarea disconfortului cu posibile tulburari neurologice postinterventionale.

• Tratamentul chirurgical
Ablatia chirurgicala a glandelor sudoripare permite o rezolvare permanentă doar la pacientiii cu hiperhidroză axilară izolată. In cazul celorlalte tipuri de hiperhidroza, in care tratamentele conservatoire nu au efectele scontate se poate lua in considerare efectuarea altor tipuri de tratamente chirurgicale.
Simpatectomia endoscopica toracice (ETS), se referă la întreruperea chirurgicală a traiectului nervilor simpatici responsabili de transpiraţia in exces. Simpatectomia este o interventie destinată să distrugă o parte din plexurile nervoase a glandelor sudoripare din piele. Chirurgul introduce la nivelul toracelui printre 2 coaste, chiar sub axila un instrument special prevazut cu o camera video (endoscop). Plamanul este temporar dezumflat pentru a vizualiza mai bine aria de interes şi de a distruge nervii. Simpatectomia este o metoda extreme de eficientă dar şi riscant. Chiar şi cu noile tehnici endoscopice, complicaţiile procedurii pot include transpiraţie excesivă în alte părţi ale corpului, precum şi probleme pulmonare şi nervoase. Deoarece multe dintre aceste complicatii sunt grave şi sunt de cele mai multe ori ireversibile, această opţiune terapeutica este folosita doar in cazuri atent selectioante, ca ultima optiune terapeutica. 

Exista o serie de terapii alternative pentru tratamentul si controlul hiperhidrozei, dintre care aminitim:

Alimentatia – dieta fără cafea, ceai, cola, ciocolată, alcool, alimente care stimuleaza secretia sudorala
Iradierea zonei de interes (axial, plante, palme) – o metoda rar utilizata datorita efectelor nocive ale radiatiilor asupra organismului (imbatranirea pielii, scaderea imunitatii, cresterea riscului de a dezvolta cancer)
Terapia laser – un nou dispozitiv laser cu o dublă frecvenţă de undă are avantajul că tratamentul este rapid, pacientul se află sub anestezie locală, iar timpul de convalescenţă este foarte scurt. Energia acestui tip de laser lichefiază celulele de grăsime şi ţintesc glandele sudoripare. În acelaşi timp, energia laserului cauterizează capilarele, împiedicând astfel hemoragia, şi stimulează sinteza colagenului, substanţa care oferă pielii un nivel crescut de rezistenţă, o recuperare rapida si un efect hiposudoral permanent.
Yoga