De-a lungul vieții, se estimează că aproximativ 50% dintre bărbați se vor confrunta cu alopecia androgenică (căderea părului). Transplantul de păr reprezintă o metodă electivă de tratament pentru această afecțiune. Procedura dă rezultate de durată, de obicei, părul transplantat nu mai cade.

Intervenția este minim invazivă și constă în recoltarea grefelor (unități foliculare) de la nivelul regiunii occipitale, zona neafectată, de obicei, de căderea părului, și transplantarea lor în zona de interes: frunte, vertex, sau alte zone ale capului, cum ar fi sprâncenele și barbă.

Grefa sau unitatea foliculară poate avea un fir, 2 sau 3 fire de păr. După o evaluare a pacientului se poate aprecia numărul de grefe ce pot fi recoltate și modul în care se va reconstrui linia părului, respectiv zonele receptoare. Numărul de grefe depinde de densitatea din zona donatoare (regiunea occipitală), o nouă reevaluare pentru transplant se va putea face, cel mai devreme, după 6 luni de la recoltare. În zona receptoare, densitatea cea mai mare va fi la linia părului, urmând apoi să scadă progresiv spre posterior.

Este posibil ca numărul de grefe să nu poată acoperi toată zona de interes. De obicei, pacienții sunt interesați în special de regiunea frontală.

Metode de tratament pentru alopecia androginică

Metodele de tratament constau în medicație orală, finasteridă și tratament local, minoxidil 5%.

În urma unei consultații, se va stabili oportunitatea intervenției chirurgicale și momentul acesteia. În unele situații, intervenția se poate amâna, pacientului fiindu-i recomandat un tratament conservator.

Procedura se adresează adulților diagnosticați cu alopecie androgenică sau de alte cauze, postchimioterapie, după iradiere, în cadrul unor afecțiuni cronice, în zone cicatriciale.

Transplantul de păr în Clinica Medispa

Metoda folosită pentru transplantul de păr în clinica noastră este metoda FUE (Follicular Unit Extraction). Aceasta presupune recoltarea unităților foliculare, grefă cu grefă, și implantarea în zona receptoare, după deschiderea unor orificii (canale).

De asemenea, grefele pot fi implantate și prin metoda DHI (Direct Hair Implantation) cu ajutorul unor dispozitive (choi implanter pen), fără alte incizii, reducandu-se astfel riscul apariției unor cicatrici.

Pregătire preoperatorie și recuperare postoperatorie

Pregatirea preoperatorie este minimă, se recomandă întreruperea tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină) cu 10 zile înainte de procedură și renunțarea la fumat cu două săptămâni înainte.

Interventia se poate face într-o singură sedință sau, pentru un număr mai mare de grefe, în mai multe sedințe, cu anestezie locală, de obicei, fără sedare. Durata intervenției variază în funcție de complexitate, de la 6 la 10 ore. În acest timp, pacientul poate viziona un film, va putea lua pauze.

Postoperator, pacientul își va putea relua activitatea în câteva zile, fiind necesar un pansament în zona donatoare pentru 2 zile, precum și purtarea unei bentițe ușor compresive. Perioada de recuperare este de aproximativ 10 zile. În acest timp, pacientul va primi tratament antibiotic profilactic, antiinflamator și antialgic. Zona receptoare va fi ușor tumefiata (umflată), eritematoasă (roz) și va prezenta cruste pentru aproximativ 10 zile. Pacientul poate purta o pălărie largă în acest timp. Se recomandă evitarea expunerii la soare, precum și efortul fizic intens pentru cel puțin 6 săptămâni.

La 3-6 săptămâni postoperator, o parte din părul transplantat va cădea, urmând să crească după 2-3 luni. Primele rezultate pot fi observate după 6 luni, când 80% din părul transplantat va avea un aspect normal. Aprecierea rezultatului final se va face la 12-18 luni postoperator.

Riscurile procedurii:

Riscurile intervenției chirurgicale sunt reduse, procedura fiind de tip ambulatoriu (out-patient), nu necesită internare.

La fel ca în cazul oricărei întervenții, există o serie de riscuri: sângerare (de obicei prevenită prin întreruperea tratamentului antiinflamator și anticoagulant), infecție (se administrează tratament antibiotic profilactic), decompensare afecțiuni cronice în absența tratamentului adecvat, alergii, șoc.

Riscuri specifice procedurii: tumefiere (umflare) pleoape, pierderea grefelor, necroză tegument (mici zone), rezultate nesatisfăcătoare.

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA