Chirurgia la nivelul pielii se poate indica din mai multe motive:

  • din considerente estetice, atunci când o formațiune cutanată  benignă  are un aspect considerat neplăcut precum nevi papilomatoși (alunite ieșite în relief), dermatofibroame (noduli indurate pe zone unde un fir de par a fost prins sub piele), keratoze seboreice, papiloame virale (negi) și multe altele
  • pentru formațiuni localizate pe piele în zone unde pot fi traumatizate repetată (de exemplu la linia curelei sau a sutienului, pe scalp sau gat)
  • în cazul suspiciunii de malignitate

Este important de știut că efectuarea corectă a unei excizii nu pune niciun risc de transformare într-o leziune cu probleme, mituri precum acesta nu fac decât să întârzie prezentarea la medic și implicit să întârzie efectuarea unui tratament corect.

Excizia unei formațiuni de pe piele se face cu anestezie locală cu xilină 1%. Acest tip de anestezie nu contraindică  conducerea de vehicule post-procedură  și nici nu influențează starea generală .

Excizia se poate face în mai multe moduri :

- leziunile precum papiloamele virale pot fi „topite” cu ajutorul laserului cu CO2 sau radiofrecvenței

- se poate opta pentru excizia clasică ,urmată de închiderea plăgii cu fire de sutură care vor fi îndepărtate de medic peste 7-14 zile

- o abordare mai modernă  presupune îndepărtarea leziunii urmată de utilizarea laserului cu CO2 pentru fotocoagulare, stimularea granulației și un rezultat estetic cât mai plăcut. Acest tip de operație nu necesită fire de sutură.

Examenul histopatologic (analiza la microscop) al formațiunii excizate se poate efectua indiferent dacă  se alege metoda clasică sau excizia urmată de laser CO2.

Tipul de abordare se alege împreună cu medicul în funcție de tipul leziunii, localizarea, dimensiunea, aspectul dermatoscopic și natura ei.

Post-procedură poate fi necesar să dezinfectați zona și să aplicați un pansament local o dată pe zi timp de câteva zile. Medicul vă va explica exact cum sa pansați pentru a avea cele mai bune rezultate.

De asemenea medicii Clinicii Medispa vă stau la dispoziție pentru orice nelămuriri înainte sau după proceduri, pentru a asigura cele mai bune rezultate.

 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA