Laserul ND:YAG este utilizat pentru tratamentul leziunilor vasculare, pigmentare, precum și pentru epilarea definitivă sau fotoîntinerire. Tratamentul este indicat pentru leziuni vasculare ale feței, corpului și membrelor cu diametrul mai mic de 2 mm, deci nu a venelor dilatate varicos.

Laserul ND:YAG produce coagularea sângelui și iritația peretelui vaselor sanguine mici prin căldura intensă degajată, determinând colabarea acestora. Lungimea de undă de 1064 nm este cea mai bine adaptată pentru tratamentul leziunilor vasculare, datorită absorbției crescute de către hemoglobină a acestei lungimi de undă.

PRE-PROCEDURĂ  

Este recomandat să nu existe expunere la radiații UV cu 4 săptămani înaintea tratamentului. Pentru epilare definitivă, tratamentul poate fi efectuat și pe pielea bronzată sau închisă la culoare spre deosebire de procedura IPL.

Sunt necesare unul sau mai multe tratamente, în funcție de calibrul vaselor și profunzimea lor față de nivelul tegumentului.

Tratamentul cu Laser Nd:Yag este contraindicat în următoarele situații:

 • sarcină

 • medicamente fotosensibilizante (ex. retinoizi precum Sotret sau Roaccutane, dar şi Tetraciclină, Doxiciclină sau antimalarice) 

 • medicamente anticoagulante (ex. Heparină)  

 • boli fotosensibile (ex. lupus eritematos)    

 • expunerea recentă (în interval de 1 lună) la  ultraviolete (soare, solar)  

 • epilepsie

 • leziuni traumatice la nivelul pielii care urmează să fie tratate

 • utilizarea recentă a derivaților de acid retinoic topic (ex. Retin-A, Isotrexin) sau alfahidroxiacizi

 • infecție recentă cu virusul herpes simplex la nivelul zonei tratate

 • antecedente de cicatrizare  defectuoasă    

 • afecțiuni dermatologice la nivelul pielii care urmează a fi tratate, tatuaje

 • nevi (alunițe); acestea vor fi ocolite în timpul tratamentului.

PROCEDURA

În timpul procedurii vi se vor proteja ochii cu ochelari speciali. Pentru început, veţi simţi senzația de rece pentru că este necesară răcirea suprafeței pielii pentru a o proteja, urmată de o înţepătură la descărcarea flash-ului luminos, care dispare rapid după aplicarea piesei de răcire. Se poate aplica și cremă anestezică Emla cu cca. 30 min. înainte de tratament.

Post-procedură

Imediat după tratament poate apărea o roşeaţă și/sau edem minim care poate dura de la câteva ore până la 2-3 zile. Vasele mici dispar imediat, cele mai mari (sub 2 mm) devin albăstrui sau maronii, culoare care poate să persiste până la 1-2 luni. 

Pentru diminuarea edemului se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de apariție al unor tulburări de pigmentare ale pielii după acest tratament este minim. Pentru siguranță, se pot folosi creme cu factori de protecție solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiații U.V.

Pentru obținerea efectului dorit în tratamentul cu laser ND:YAG a leziunilor vasculare, pot fi necesare mai multe ședințe, în funcție de calibrul vaselor și profunzimea lor față de nivelul tegumentului, de particularitățile pielii fiecărei persoane.  

 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA