Extirparea tumorilor cutanate implică îndepărtarea leziunilor pielii prin diferite procedee, de la simpla intervenție laser, la excizii chirurgicale complexe. Tumorile cutanate pot fi benigne sau maligne. De cele mai multe ori, scopul îndepărtării leziunilor cutanate este cosmetic, dar uneori este necesară extirparea și biopsierea unei leziuni pentru a exclude un cancer, iar dacă se dovedește a fi un cancer, pentru a stabili un diagnostic, o stadializare și un tratament corespunzător.

Pentru îndepărtarea tumorilor cutanate pot fi folosite diferite metode, tehnica selectată depinzând de factori precum: severitatea leziunii, localizarea acesteia, toleranța pacientului. Majoritatea procedurilor sunt efectuate ambulator (fără internare), cu anestezie locală, sunt puțin invazive și, în general, sunt bine tolerate atât de tineri, cât și de pacienții vârstnici.

Biopsia este intervenția chirurgicală prin care este îndepărtat un fragment din leziune și care este trimis pentru examinare microscopică la laboratorul de anatomie patologică. În funcție de rezultatul acestei examinări, se apreciază dacă leziunea este canceroasă sau nu, și dacă mai sunt necesare alte intervenții chirurgicale sau tratamente.

Metoda chirurgicală

Excizia chirurgicală îndepărtează complet leziunea, împreună cu o margine de țesut sănătos, mai mare sau mai mică, în funcție de tipul leziunii.

De obicei, tumorile necanceroase cu un diametru mai mic de 1 cm, pot fi excizate direct cu bisturiul, zona rămasă fiind tratată cu Laserul fractional CO2. În acest fel este asigurată piesa care este trimisă la laborator pentru examen histologic și vindecarea cu cicatrici minime în zona restantă. Această atitudine permite minimalizarea dimensiunilor defectului cutanat, atât prin excizie, cât și prin contracția plăgii. Timp de 7-10 zile, în zona în care a fost tumora, se poate vedea o «gaură» cu margini rotunde, umplută cu un cheag ce nu trebuie îndepărtat.

Aceasta este protejată printr-un pansament ce conține unguent cu antibiotic într-o cantitate foarte mică, folosit doar dacă se lucrează într-un mediu cu praf sau dacă leziunea este pe o parte a corpului ce trebuie acoperită cu haine. Această tehnică permite ca vindecarea rănii să se facă atât prin contracția plăgii, prin micșorarea suprafeței ei, cât și prin epitelizare marginală. Inițial pacientul poate fi surprins de aspectul inestetic al intervenției, dar după câteva luni va aprecia rezultatul ca fiind foarte bun. 

După 2 săptămâni de la operație, de obicei, crusta inițială cade și în locul ei rămâne o zonă de țesut roșu-violaceu, care capătă în timp un aspect albicios-sidefiu, cu suprafața mult mai mică.

În cazul în care tumora este mai mare sau situată pe regiuni la care vindecarea prin cicatrizare secundară nu este indicată (pe nas sau pleoape), se face sutura plăgii prin folosirea de lambouri din vecinătate sau prin grefă de piele. 

Vindecarea poate dura câteva săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de mărimea plăgii, tehnica de excizie și de reparare. Orice incizie chirurgicală planificată sau tăietură accidentală, se vindecă la fel, producând un țesut cicatriceal care reprezintă modul natural de vindecare. Pacientul trebuie să înțeleagă, că, după realizarea suturii, chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare, iar cicatricea este matură după 6-18 luni, când nu mai apar modificări.

La început, orice cicatrice va fi roșie, ridicată față de țesuturile înconjurătoare și dură la palpare. Progresiv, roșeața și duritatea cedează rămânând o cicatrice moale, mai plină, situată în planul tegumentului.

Eliminarea nevilor pigmentari și a tumoretelor cu Laser fracțional cu CO2

Aceasta este o metodă foarte eficientă de tratament a formațiunilor tumorale benigne de la nivelul pielii, din orice zonă a corpului, dar care poate fi utilizată și în cazul tumorilor dovedit canceroase, cu condiția exciziei în limite de siguranță oncologică.

Laserul fracțional cu CO2, numit ”bisturiul-laser”, permite excizii riguroase și precise, fără a produce sângerare. Datorită preciziei în excizii, această metodă permite eliminarea tumorilor din regiuni dificile ale corpului, precum: pleoapă, nas, ureche, gură, etc.

Cicatricea obținută în urma procedurii va fi puțin vizibilă datorită unei marginii fine de excizie.

 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA