PEELING CHIMIC FACIAL

Desi conceptul de  “ frumos” depinde mult de momentul istoric, spatiul geografic si elemente culturale, anumite aspecte raman constante.
Astfel, simetria fetei, uniformitatea culorii pielii, aspectul proaspat si luminos  au fost considerate dintotdeauna elemente ale frumusetii. Fiecare dintre noi pastram in minte o imagine a noastra ideala pe care de la un moment dat nu o mai regasim cand ne privim in oglinda. Mici imperfectiuni, cum ar fi pete mai inchise la culoare, pori mai vizibili, riduri fine la coltul ochilor, aspect mai tern, lipsit de stralucire, vin sa se aseze treptat ca o “masca” pe care ne-am dori sa o indepartam pentru a ne regasi aspectul tanar si luminos. Una dintre metodele cele mai eficiente si mai putin agresive de a regasi acest aspect este peeling-ul chimic.

Peeling-ul chimic este o procedura  straveche de reintinerire a pielii care consta in aplicarea pe piele a  unei substante chimice cu o concentratie precisa si cunoscuta. Scopul procedurii este distrugerea straturilor superficiale sau mai profunde ale pielii, urmata de vindecare fara producerea de cicatrici, cu ameliorarea texturii si aspectului general al acesteia.

In ultima perioada de timp  interesul pentru procedurile de reintinerire minim invazive sau neinvazive si care  necesita un timp de recuperare foarte scurt creste. Majoritatea peeling-urilor chimice se situeaza in aceasta categorie de proceduri. Un avantaj suplimentar este reprezentat de costul relativ redus comparativ cu procedurile laser sau cu alte proceduri de reintinerire argument care imbratisat de pacientii care cauta nu neaparat cel mai eficient tratament existent, ci un raport echilibrat intre cost, beneficiu, riscuri si complicatii posible si timpul de refacere. Astfel, peeling-ul chimic reprezinta nu numai o componenta importanta in medicina estetica a trecutului dar si un element esential in cea a viitorului. 
 
Datorita descuamarii fiziologice  inegale a celulelor superficiale cornoase, lumina se reflecta de pe suprafata pielii in mod inegal, creand aspectul de piele terna, lipsita de luminozitate fiind un joc de lumini si umbre.  Asupra acestui aspect actioneaza in mod specific peeling-ul chimic, realizand indepartarea acestor straturi de celule superficiale moarte si expunand straturile celulare mai profunde, cu aspect uniform si tanar.
Peeling-ul este un termen de origine engleza care semnifica “ descuamare“ sau “curatare”, iar metoda dermatocosmetica ce poarta acest nume este folosita pe de o parte pentru indepartarea celulele moarte de la suprafata pielii iar  pe de alta parte pentru stimularea functiei celulelor din straturile profunde, inducand astfel reinnoirea acestora. Peeling-ul chimic este considerat un act stimulator, regenerativ, care mentine tineretea si luminozitatea tenului; el stimuleaza activitatea celulara, induce sinteza de colagen si elastina, avand astfel un efect benefic asupra elasticitatii  si tonicitatii pielii. Deasemenea actioneaza si asupra pigmentului din piele (melanina), ameliorand petele pigmentare induse de soare, aparute dupa leziuni de acnee sau dupa afectiuni inflamatorii.

TIPURI DE PEELING CHIMIC SI INDICATIILE LOR

Peeling-ul chimic utilizeaza substante special concepute pentru a fi utilizate in tratarea pielii. Substantele chimice care sunt folosite pentru efectuarea peeling-urilor difera intre ele prin formula chimica : alfa-hidroxiacizi (ex.acid glicolic), beta-hidroxiacizi ( acid salicilc), acid tricloracetic, solutie Jessner, acid retinoic, rezorcinol, fenol etc. precum si prin “puterea” acidului care determina si profunzimea actiunii sale. 
In functie de profunzimea actiunii, peeling-urile se clasifica in: foarte superficiale ( determina exfolierea stratului cornos, fara necroza epidermica), superficial (necroza unei parti a epidermului sau a unei parti a acestuia, fara depasirea membranei bazale), mediu (necroza intregului epiderm, a dermului papilar si a zonei superioare a dermului reticular) si peeling profund (necroza epidermului si a dermului pana la nivelul dermului reticular mijlociu).

Peeling-ul foarte superficial este o tehnica ce actioneaza asupra stratului superficial al epidermului si reprezinta cea mai usoara forma de peeling. Acest tip de peeling este recomandat femeilor de peste 30 ani, mai ales daca locuiesc in mediul urban si sunt expuse in mod constant unui nivel crescut de factori poluanti din mediul inconjurator si femeilor fumatoare. In acest caz, o serie de cel putin trei peeling-uri superficiale reprezinta o solutie acceptabila pentru ameliorarea aspectului pielii. Datorita faptului ca acest tip de peeling este unul foarte superficial, actionand strict asupra straturilor superficiale ale epidermului, este foarte bland si nu necesita timp de izolare-recuperare.
In cazul pacientilor tineri care prezinta leziuni de acnee sau doar un ten gras, este recomandat peeling-ul cu acid salicilic, substanta care este liposolubila  si are o actiune selectiva asupra glandelor sebacee (element important in dezvoltarea acneei), este antiinflamator si antimicrobian.
Dupa 40 de ani o analiza atenta a pielii poate evidentia modificari specifice ale pielii cum ar fi ridurile superficiale sau petele pigmentare (pete inchise la culoare); deasemenea se poate constata un aspect mai rugos sau piele uscata, deshidratata
Persoanelor care prezinta o hiperpigmentare indusa de sarcina sau de utilizarea de contraceptive orale ( melasma sau masca graviditatii) se recomanda peeling-ul mediu cu acid glicolic sau acid tricloracetic pentru ameliorarea aspectului pielii inducandu-se o descuamare nedureoasa a pielii care dureaza aproximativ 5-6 zile si care poate sa amelioreze toate aceste aspecte neplacute

Peelingul profund este recomandat pacientelor cu riduri  mai profunde, mai ales cele periorale ( din jurul gurii) sau cu cicatrici rezultate in urma formelor grave de acnee. Procedura este agresiva, poate fi insotita de complicatii redutabile si necesita un timp de izolare sociala mai indelungat. Alternativa acestei proceduri este tratamentul cu laser fractional, mai sigur, mai eficient si cu un timp de recuperare mai redus.

10  AXIOME DESPRE PEELINGUL CHIMIC

- Fiecare tip de peeling are indicatii precise si fiecare pacient trebuie sa beneficieze de tratament individualizat.
- Este o metoda sigura si eficienta de mentinere a tineretii si sanatatii tenului indiferent de varsta
- Peelingul chimic nu este un tratament pentru cancerele de piele
- Contraindicatii absolute: pacient necooperant sau cu asteptari nerealiste, infectie activa bacteriana,virala (herpes) sau plagi deschise, isotretinoin in ultimele 6 luni
- Tratamente asociate: injectii cu Botox, asteptati 2 saptamani apoi un Peeling chimic mediu, apoi injectii cu  Ac. hialuronic dupa ce dispare inflamatia(aprox 2 saptamani)
- Expunerea la soare, traumatismele mecanice si folosirea de make-up inainte de vindecarea pielii pot fi cauzele unor infectii si cicatrici
- De cele mai multe ori este necesara efectuarea unei serii de mai multe peelinguri de acelasi tip sau diferite.
- Nu este recomandata efectuarea mai multor sedinte de peeling superficial pentru a obtine efectele unui peeling profund, acest lucru fiind inutil.
- Indiferent de tipul de peeling, acesta nu este echivalentul tehnicilor de reintinerire  cu  laser si in consecinta nici efectele sale nu sunt atat de evidente si de lunga durata precum ale acestuia din urma
 - Rezultatele obtinute dupa peeling chimic nu sunt permanente si nu este  oprit procesul de imbatranire al pielii

CE ASTEPTARI REALISTE PUTEM AVEA DE LA UN PEELING CHIMIC?

- Un ten mai luminos, o piele cu aspect sanatos, mai bine hidratata
- Diminuarea aspectului de piele seboreica (ten gras)
- Reducerea ridurilor superficiale, o piele mai fina si neteda
- Depigmentarea (decolorarea) petelor pigmentare
- Intretinerea si ameliorarea tenului la fumatori

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA