Mamoplastia de reducție (reducția mamară) este o intervenție chirurgicală concepută pentru a rezolva problemele cauzate de sâni excesiv de mari și plonjanți. Scopul acestei operații este de a reduce volumul și greutatea sânilor și de a-i așeza într-o poziție normală. Aceasta implică îndepărtarea de țesut mamar și restabilirea conturului normal, păstrându-se proporțiile cu restul corpului. De asemenea, este necesară repoziționarea complexului areolă-mamelon în concordanță cu noua formă a sânului. 

Sânii mari pot apărea datorită dezvoltării excesive a țesutului glandular sau a grăsimii care se găsește în mod normal la nivelul sânilor. Creșterea în volum și greutatea sânilor produce întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, determinând căderea sânului (ptoza mamară) și pierderea formei sânilor.

În consecință, există o serie de probleme fizice asociate sânilor excesiv de mari: disconfort, dureri la nivelul coloanei, gâtului, umerilor și spatelui, care devin prevalente. Participarea la o viață socială normală poate fi limitată, pacientele cu hipertrofie mamară evitând dansul, gimnastica aerobică sau diferite alte activități care produc balansarea trunchiului și mișcarea sânilor.

Dacă această stare nu este înlăturată până la maturitate, poate afecta postura prin contractura musculară compensatorie ce poate determina deformări ale coloanei vertebrale. De asemenea, sânii voluminoși nu permit aerisirea normală a șanțului inframamar și poate apărea fenomenul de macerare a pielii, cu suprainfecție bacteriană sau micotică. Alte probleme, minore dar prezente, sunt: necesitatea purtării unei lenjerii speciale pentru susținere (sutien mărime extra) sau dificultăți în găsirea unor haine de mărime potrivită.

PREGĂTIREA PREOPERATORIE

Preoperator, pe lângă analizele uzuale, este necesar să faceți și o mamografie, pentru a cunoaște înainte de operație dacă există eventuale probleme în țesutul glandular hipertrofiat. 

Fiind o operație mare (practic cea mai dificilă intervenție de chirurgie estetică), se recomandă să fiți într-o stare de sănătate cât mai bună, să nu fiți răcită, să nu vă aflați în convalescență după o altă afecțiune sau în perioada menstruaţiei . Orice tratament cu aspirină sau administrarea de anticoncepționale trebuie oprite cu 2-3 săptămâni înainte de operație. De asemenea, trebuie să renunțați la fumat 3 săptămâni înainte și după operație. În ziua operației nu trebuie să mâncați și să beți nimic. 

RECUPERAREA POSTOPERATORIE

După operație, este necesar să rămâneți cel puțin două nopți internată în clinică. Postoperator, veți primi o medicație cu antibiotice, vitamine și calmante pe cale intravenoasă și veți putea relua progresiv alimentația normală în primele 24 de ore. Tratamentul antibiotic va fi continuat pe cale orală timp de 5 zile. De asemenea, în cazul în care se constată prezența unui grad de anemie, veți primi și un supliment de fier pe cale orală. 

Durerea postoperatorie este moderată și este combătută prin medicație antialgică, ce poate fi administrată de câte ori e nevoie. După operație se aplică un pansament de protecție care se va schimba zilnic timp de 7 zile. Pentru a preveni apariția unui disconfort postoperator și pentru a se asigura condițiile optime unei cicatrizări cât mai estetice, se recomandă ca timp de 6 săptămâni să evitați activitățile fizice dificile și să purtați permanent sutienul.

Nu se recomandă expunerea la soare sau solar în primele 3 luni de la operație.

Cicatricile vor avea, la început, o culoare roșie, apoi se vor ameliora  în timp. Este necesar aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricilor și pentru ca sânul să ajungă la forma definitivă.

Se recomandă să reveniți la control la o lună și la șase luni de la operație.

RISCURI ȘI COMPLICAȚII POSIBILE

În afara complicațiilor generale, comune oricărei intervenții chirurgicale: reacții alergice, hemoragia, hematomul, infecția, necroza de părți moi, pot apărea  unele complicații specifice acestui gen de operații. După această operație, posibilitatea de alăptare poate fi uneori afectată. Dacă intenționați să mai nașteți, se recomandă să amânați intervenția chirurgicală deoarece o nouă sarcină va modifica din nou forma și dimensiunile sânilor și se pierde o parte din rezultatul ei estetic.

Se recomandă ca reducția mamară să fie efectuată numai după ce au trecut minim 6 luni de la întreruperea alăptării, deoarece abia după acest interval de timp sânii au revenit la o stare neutră din punct de vedere funcțional. Sensibilitatea areolei poate fi pierdută parțial sau complet în funcție de tehnica efectuată. Uneori poate apărea o senzație de amorțire în zonele cicatriceale. Deși este de nedorit, poate să existe o asimetrie a sânilor după operație. Totuși, având în vedere că nici în situații normale cei doi sâni nu sunt identici, obținerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezintă o dorință nerealistă.

Există situații, în care cicatricile rezultate sunt mari, fiind  necesară o revizie operatorie ulterioară, dar aceste cazuri sunt totuși rare și depind de modul individual de vindecare.

Rezultatele acestei operații sunt extrem de bune și pline de satisfacții pentru pacientă.

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA