Aspectul inestetic datorat unei cicatrizări vicioase sau unor defecte tegumentare poate fi îmbunătăţit substanţial printr-o operaţie de revizie, cu excizia cicatricii, resuturarea marginilor cu ţesut normal şi, eventual, modificarea formei şi orientării plăgii.

Orice incizie chirurgicală planificată sau tăietură accidentală se vindecă la fel, producând un ţesut cicatriceal. După realizarea suturii, chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare, iar cicatricea se consideră matură abia după 6-18 luni, moment din care nu mai apar modificări. Abia după ajungerea la o maturitate a cicatricei se poate interveni chirurgical.

La început, orice cicatrice va fi roşie, ridicată faţă de ţesuturile înconjurătoare şi dură la palpare. Progresiv, roşeaţa şi duritatea cedează, rămânând o cicatrice moale, mai plină, situată în planul tegumentului.

Scopul acestei intervenții este de a obţine o cicatrice fină, situată în plan cu ţesuturile adiacente şi având aproximativ aceeaşi culoare cu acestea. Este important de menţionat că un chirurg plastician poate face mai puţin vizibile cicatricile, poate abia sesizabile, însă nu le poate face să dispară.

Anestezia şi operaţia

Revizia cicatricilor se face, de obicei, sub anestezie locală. Cicatricile foarte întinse ale adulţilor şi cicatricile copiilor sunt tratate cel mai bine sub anestezie generală.

Pacientul este internat în dimineaţa dinaintea intervenţiei. După majoritatea intervenţiilor, pacientul poate părăsi clinica seara, dar în cazuri speciale poate fi necesară spitalizarea peste noapte.

Este important să urmaţi indicaţiile postoperatorii, să protejaţi plaga, asigurând condiţiile cele mai favorabile vindecării.

Excizia unor cicatrici sau defecte întinse poate necesita mai multe intervenţii seriate.

Riscuri si complicaţii

Complicaţiile sunt rare, iar amploarea lor depinde, în general, de amploarea intervenţiei: hematomul, infecţia sau necroza de părţi moi.

Deşi revizia unei cicatrici impune frecvent o intervenţie chirurgicală, tratamentul nechirurgical trebuie luat în considerare, uneori chiar de la prima intenţie. Opţiunile nechirurgicale, aplicate separat sau combinate, sunt: tratamentul laser, cel pe bază de steroizi, liftingul chimic, razele UV, raxe X, presoterapia (acoperirea şi presiunea cu folii de silicon) sau camuflarea cosmetică permanentă.

 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA