Rinoplastia este o tehnică chirurgicală prin care se restructurează sau se redă forma nasului, obiectivul anatomic principal constituindu-l repararea sechelelor traumatismelor sau corectarea diformităților posibil ereditare. Printre beneficii, se numără îmbunătățirea imagini de sine și creșterea încrederii.

Nasul constituie elementul central al feței. De aceea, pentru a forma un "nas nou", care se va integra și armoniza cu întreaga față, este necesară –  pe lângă o îndemânare chirurgicală meticuloasă – percepția și anticipația estetică a unui artist.

Candidatul ideal pentru rinoplastie

Dacă forma, dimensiunea, poziționarea, funcționarea nasului dumneavoastră vă nemulțumește, ați putea fi un candidat pentru rinoplastie sau rinocorecție. Fiind o operație delicată, se recomandă ca preoperator să fiți într-o stare de sănătate cât mai bună, să nu fiți răcit/ă, în perioadă ciclului sau în convalescență după o altă afecțiune. 

Așteptările personale sunt un element important în succesul oricărei operații de chirurgie estetică/plastică. Dacă aveți așteptări realiste, pe care le stabiliți după o discuție amănunțită și sinceră cu medicul estetician, rezultatul vă va mulțumi pe deplin. Scopul principal al unei rinoplastii este stabilirea echilibrului și armoniei trăsăturilor faciale.

Planificarea și pregătirea operației

Orice tratament cu aspirină sau administrarea de anticoncepționale trebuie oprite cu 2-3 săptămâni înainte de operație. De asemenea, trebuie să renunțați la fumat cu 2-3 săptămâni înainte și o săptămâna după operație. În ziua operației nu trebuie să mâncați și să beți nimic.

Operația și anestezia

Intervenția chirurgicală se desfășoară cu anestezie locală, cu o ușoară sedare. Procedura în sine durează în jur de o oră și jumătate, în funcție de complexitatea ei.

Rinoplastia implică modificarea oaselor și/sau a cartilajelor nazale. Pielea se adaptează noului aranjament al nasului. Operația se realizează, de obicei, cu abord intern, adică în interiorul nasului, și nu lasă urme vizibile.

Recuperarea postoperatorie

Este necesară internarea în clinică peste noapte și menținerea unei poziții ușor ridicate a capului, la aproape 45 de grade față de planul corpului.

În primele 24 ore postoperator poate apărea un mic disconfort, care va fi ameliorat cu ajutorul sedativelor. După operație, va fi aplicat un mic pansament gipsat, în formă de T, pentru a proteja nasul și pentru a menține poziția oaselor pe timpul vindecării. Timp de 24 de ore veți avea nările ocupate de un mic pansament îmbibat cu un unguent antibiotic, fapt ce va face ca respirația să fie posibilă numai pe gură.

În urma operației, pot apărea echimoze (învinețiri ale pielii) în jurul nasului și ochilor, dar acestea vor dispărea în 7-14 zile de la operație.

Este foarte important să evitați gesturile care ar putea crește presiunea venoasă la nivelul capului și, astfel, să determine apariția de hematoame în regiunea operată, cu compromiterea rezultatului estetic.

Evitați aplecarea în față, tusea, strănutul, presiunea abdominală (strigăt, constipație, etc), evitați consumul de alimente prea reci sau prea fierbinți, evitați consumul de cafea în exces.

După 5 -7 zile, pansamentul gipsat va fi îndepărtat și se vor aplica niște benzi de hârtie semipermeabilă care se vor schimba la 5-7 zile, timp de 3 săptămâni, pentru a preveni formarea de hematoame și a edemului post traumatic.

Activitatea socială normală poate fi reluată la 7-10 zile postoperator.

Pentru vizualizarea avantajelor maxime ale operației va fi nevoie de o perioadă de timp. Deși schimbările majore apar imediat, forma nasului va continua să se amelioreze în decursul a 2-3 luni. De obicei, perioada pentru stabilirea completă a formei nasului este de 6-12 luni. Acest proces natural de vindecare nu poate fi grăbit. Este un proces fiziologic, care necesită răbdare și înțelegere. 

Parteneri

PARTENERI

 

MEDIA